Bosnian (BA)
Liposukcija

Skoro pola estetskih operacija danas je vezano za usisavanje masnog tkiva - liposukciju. To je metoda kojom se trajno odstranjuje potkožno masno tkivo, koje na drugi način nije moguće odstraniti. U svijetu je vrlo popularna i jedna je od najčešće izvođenih procedura u estetskoj hirurgiji.

Odmah treba reći da to nije tehnika za gubitak tjelesne težine niti je lijek za prekomjernu pretilost, mada je činjenica da je poslije liposukcije, uz pridržavanje zdravog načina života i odgovarajuću prehranu, moguće postići zavidne rezultate i na tom planu.

Značajno je i to što se poslije liposukcije na neki način gubi i apetit pa i to pridonosi smanjivanju pretjerane težine.

KANDIDATI

Liposukcija je primarno indicirana za tretman ograničenih depozita masnih ćelija koji ni po kakvim uslovima nisu u mogućnosti da reagiraju na vježbe i dijetu.

Idealan kandidat za liposukciju jeste mlađa osoba do 55 godina sa tjelesnom težinom koja ne prelazi 20% od idealne i koja je dobrog opšteg zdravlja sa dobrim tonusom kože.

PLANIRANJE I PRIPREME ZA OPERACIJU

Prvenstveno je potrebno provjeriti zdravstveno stanje laboratorijskim nalazima krvi i urina, EKG i pregled interniste.

Prije operacije potrebno je prestati s uzimanjem preparata protiv bolova i to iz skupine protuupalnih lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin, itd.). Ovo je jedan od veoma važnih faktora u pripremi pacijenata za operaciju, jer na taj način sprećavamo eventualno neželjena krvarenja i hematome (krvne podljeve) za vijeme i poslije operacije.

Također, važno je upozoriti pacijente na prestanak pušenja, najmanje dvije do tri sedmice prije operacije.

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Princip zahvata je taj da se prvo u tretirano područje uvede tekućina kojom se olakšava odstranjivanje masnog tkiva i smanjuje krvarenje. Potom se posebnim kanalima masne naslage odstranjuju u simetričnim slojevima obostrano. Zahvat se izvodi specijalnim metalnim kanilama, koje se u tijelo uvode kroz male incizije (5 do 6 mm).

Operativna procedura traje do 2 sata, zavisnosti o broju regija koje se oblikuju.

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

POSTOPERATIVNA NJEGA

Pacijent se nakon 2 dana može u cijelosti vratiti svojim radnim aktivnostima. Radi ljepše i zategnutije kože postoperatvno se nose elastični bandažeri, relativno dugo, do 6 sedmica.

Vrlo je važna postoperativna manuelna masaža radi ljepšeg izgleda kože i nove preoblikovane figure. Predlaže se i limfna drenaža koja se može obaviti na mnogim specijaliziranim mjestima za tu namjenu, u današnje vrijeme u većini gradova BiH.

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Zbog malog broja komplikacija, a vrlo dobrog estetskog rezultata i i dugotrajnog rezultata, blefaroplastika je jedna od najpopularnijih estetskih hirurških zahvata.

 

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o ovoj i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - Liposukcija

Pitanja i odgovori - Liposukcija

 

KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete konačnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: