Bosnian (BA)
Prof. dr Reuf Karabeg za Oslobođenje | Svako ima pravo da bude ljepši

Estetska hirurgija u BiH definitivno više nije tabu. Pod nož sve češće odlaze i "obični" građani, a poznati i slavni više se ne srame otvoreno priznati da su za njihovu ljepotu barem dijelom odgovorni vješti estetski hirurzi. S tim povodom Oslobođenje je razgovaralo sa bh. plastičnim hirurgom, jedinim članom američkog Udruženja plastičnih hirurga iz naše države, predsjednikom Udruženja plastičnih i estetskih hirurga iz BiH i profesorom na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu dr. Reufom Karabegom.

 

Poslovni izgled

Ko su pacijenti koji se odlučuju na operativne zahvate, zanimalo nas je na početku razgovara. Dr. Karabeg nam kaže da svako sa saznanjem ili percepcijom određenog estetskog problema ima pravo da bude ljepši.

- Muškarci predstavljaju oko 25-30 posto pacijenta. Nešto su češći pacijenti kojima ljepši izgled treba zbog posla kojim se bave. Inače su pacijenti, uglavnom, tzv. obični ljudi, ističe dr. Karabeg.

Kod djece se najčešće rade operacije odstojećih ušiju i sa 16 godina starosti moguće operacije nosa. Kod žena se najčešće rade kozmetske procedure (fileri, botoks, PRP, mezoterapija...) a od hirurških procedura rade se operacije grudi, zatezanje trbuha, liposukcija, uljepšavanje kapaka, nosa… Kod muškaraca su apliciranje botoksa, operacija transplantacija kose, nosa, ušiju, smanjivanje uvećanih grudi i liposukcija dominantne operacije. Dr. Karabeg nam kaže da je najzastupljenija starosna struktura od 25 do 50 godina.

KOD MUŠKARACA SE NAJČEŠĆE RADE OPERACIJE TRANSPLANTACIJE KOSE

Pitali smo ga i postoji li razlog zbog kojeg nikada ne bi prihvatio da izvrši određeni estetski zahvat.

- Nikad kod pacijenta sa dismorfobijom (koji ima strah od samoga sebe, strah od sopstvenog tijela, iskrivljenu sliku u ogledalu). Nažalost, ponekad se takav pacijent ne uspije demaskirati prije operativnog zahvata. On je u startu nezadovoljan pacijent. Maksimalan napor se mora uložiti da se izbjegne pacijent koji ne prihvata kompromise na osnovu savjeta ljekara, ističe dr. Karabeg.

"Doživotni ili trajni" implatanti za povećanje grudi su nešto novo u tehnologiji proizvodnje implatanata na svjetskom, ali i na našem tržištu. Dr. Karabeg nam je objasnio po čemu se oni razlikuju od običnih implatanata.

Pitanja i dileme

- Do sada su se proizvodili implantati čiji je "vijek trajanja" proizvođač sugerirao na minimum deset godina i pacijentici je trebalo promijeniti iste, obično nakon 15 godina. Proizvodnjom "trajnih" implantata riješen je jedan od najvećih problema nakon postavljanja: isti implantati se ne moraju više mijenjati, naravno, ukoliko nema nekih indikacija za to (npr. kapsularna kontraktura, loša pozicija postavljanja, pravljenje nabora i sl.). Razlika je u napretku tehnologije pravljenja implantata. Da pojasnimo: doživotni implantati se preporučuju svim ženama, od 18. godine i starijim koje nemaju adekvatno razvijene grudi. Prednost doživotnih implantata jeste da se radi o samo jednoj operativnoj proceduri bez potrebe za zamjenom, objašnjava dr. Karabeg.

DOŽIVOTNI IMPLANTATI SE PREPORUČUJU SVIM ŽENAMA

Savremeni psiholozi opravdavaju plastičnu hirurgiju i smatraju da je skalpel za odstranjivanje fizičkih nedostataka "duševna hrana i lijek za samopouzdanje". Dr. Karabeg kaže da se apsolutno slaže, te dodaje da uz rješavanje estetskog problema, treba prevenirati nastanak kompleksa.

- Poslije operativnog zahvata, pacijent se osjeća samosvjesnije, ima više samopouzdanja, postiže bolje rezultate na poslu i primjećuje se bolja komunikativnost i raspoloženje, ističe naš sagovornik i dodaje da je plastični hirurg umjetnik, ali za razliku od skulptora ili slikara koji može prezentirati svoj stoti pokušaj kao definitivni, plastični hirurg svoju "sliku" ne može baciti.

Za kraj smo zamolili dr. Karabega da nam kaže šta je to što bi preporučio pacijentu prije nego se odluči za neki vid plastične operacije.

- Pacijent je odgovoran za odabir hirurga. Mora tražiti, ali i dobiti odgovore na sva pitanja i dileme, osobito tko će ga operirati, kakve su reference hirurga i njegova iskustva sa potrebnom procedurom, broj urađenih specifičnih operativnih zahvata, da li je procedura savremena i najprikladnija itd. Također, pacijentu se objasni da nije svaki organizam isti, pa da se i kod tehnički prefektno urađenog zahvata ponekad korekcija mora uraditi, zaključio je u razgovoru za Oslobođenje prof. dr. Reuf Karabeg.

Preuzeto sa:

Oslobođenje.ba

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: