Bosnian (BA)
Face lift - zatezanje lica

„Face lift“ predstavlja hiruršku proceduru kojom se zatežu koža i mišići lica i vrata,  nakon gubitka elastičnosti i tonusa što se klinički manifestira stvaranjem bora koje predstavljaju sinonim starenja.

Mogućnosti estetske hirurgije - u sklopu plastično rekonstruktivne hirurgije

Zatezanje lica daje dugotrajne rezultate

Lifting ne bi trebalo raditi prije 45. godine života, pošto postoje alternativne metode podmlađivanja lica

Piše: Prof. dr sci prim Reuf Karabeg - specijalista opće i plastično-rekonstruktivne hirurgije

„Face lift“ predstavlja hiruršku proceduru kojom se zatežu koža i mišići lica i vrata,  nakon gubitka elastičnosti i tonusa što se klinički manifestira stvaranjem bora koje predstavljaju sinonim starenja.

Prvi lifting je urađen 20- ih godina 20 stoljeća. Smatra se „kraljem“ esteske hirurgije.

Donedavno je vladalo mišljenje da je starenje posljedica opuštenosti kože.  Razvojem nauke došlo se do zaključka da su uzrok starenja atrofija (gubitak mase) mišića i opuštanje mišića lica.

Tri tačke

Na licu postoje tri tačke koje su „izdajice godina“ i indikatori su potrebe zatezanja lica-tzv. „face lifting“. Kada obrva „padne“, zigomatični  (jagodični) mišić gubi tonus i povuče na dole gornji i donji kapak. U slučaju da mišići lica i koža „spadnu“ ispod donje vilice,  mora se raditi kompletan lifting. Pored kompletnog može se u određenim kliničkim situacijama uraditi i parcijalni  (djelomični) lifting: čeoni, sljepoočni, lifting srednjega lica, zatezanje vrata...
Kod sljepoočnog liftinga se zateže i uljepšava dio oko očiju te se obično kombinira sa korekcijom kapaka. Tzv. „mid-face-lifting“, stavlja glavni akcenat na srednji dio lica. Najzad, pomenućemo i lifting vrata u slučaju opuštanja tankog mišića vrata-platizme.

U početku operacije su radjene samo resekcijom (odstranjivanjem) viška kože. Danas se radi sinhronizovano resekcija kože i suspenzija (učvršćivanje) površne fascije mišića na odredjenim tačkama. Ovaj metod daje dugotrajne rezultate, čak i do 10 godina. Rezovi se prave u kosmatim dijelovima poglavine i prednjoj ivici ušne školjke, tako da su ožiljci skoro neprimjetni.

 

„Face-lifting“ ne bi trebalo raditi prije 45.  godina starosti.  Za njega se odlučujemo kad iscrpimo ostale metode koje su „nehirurške“, tzv.  alternativne metode podmlađivanja lica kao što su laserski piling, dermoabrazija, različiti fileri mekih tkiva (vlastito masno tkivo, aquamid, kolagen...) i u zadnje vrijeme botox.

 

Ne može vratiti mladost
Eventualni pacijenti treba da znaju da liftingom ne mogu vratiti nekadašnju mladost. Zahvaljujući liftingu u 55-oj ili 60-oj godini možete izgledati kao da vam je 45 ili 50 godina, izgledati dozirano mladje i svježije, ali niko neće pomisliti da imate 30 godina.

Trajanje zahvata

Operativni zahvat traje 3-4 sata. U stvari, radi se o dvjema operacijama, po jednoj na svakoj strani lica.

Lifting se može raditi u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju (tzv. „light“anestezija), kada je potrebna saradnja sa pacijentom. Ipak, većina hirurga i pacijenata preferira opštu anesteziju, kada se privremeno pacijent „uspavljuje“. Povratak svakodnevnim aktivnostima očekuje se za 10-14 dana.

Pacijenti su beskrajno zadovoljni rezultatom operativnog zahvata.

 

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: