Bosnian (BA)
Estetski tretmani – dermoabrazija

“Oteklina i ljuštenje kože su normalni, a mast koja će učiniti kožu fleksibilnom treba aplicirati kroz sedam do deset dana”

Glatko lice bez mrlja i ožiljaka

Dužina i dubina ožiljka, te stepen brazdanja određuje dužinu zahvata koji obično traje 15 do 90 minuta

Prof. dr sci prim Reuf Karabeg - specijalista opće i plastično-rekonstruktivne hirurgije

Puno sati povedenih vani rekreativno, najviše tokom ljetnih i zimskih odmora utječe na promjene ljudske kože. Prerano stvaranje bora je sada češće nego ikada ranije. I muškarci i žene traže plastičnog hirurga lica da vrati u prvobitno stanje suncem oštećenu kožu. Hirurgija može isto tako poboljšati izgled ožiljaka uzrokovanih aknama i odstraniti prekancerozne izrasline - keratoze.

Uspješna plastična hirurgija lica je rezultat dobrog odnosa između bolesnika i hirurga. Povjerenje, temeljeno na realističnim očekivanjima i medicinskom znanju, razvija se u fazama savjetovanja prije operacije. Vaš hirurg može odgovoriti na specifična pitanja o specifičnim problemima vaše kože.

Lokalni antibiotik

Dermoabraziju ne smiju raditi ni osobe sa sljedećim medicinskim stanjima:
- nedijagnosticirane promjene
- nedavno izbijanje herpesa
- kondilomi
- aktivne gnojne akne
- aktivna rozacea
- nestabilni dijabetes
- autoimune sistemske bolesti

Dermoabrazija je hirurška tehnika kojom se mogu izravnati dublji ožiljci i bore te odstraniti površinske hiperpigmentacije. Hirurg koristi lokalni anestetik i/ili sredstvo za smrzavanje da bi učinio kožu utrnulom. Prije početka procedure u kožu se injicira lokalni anestetik, često se daje i sedativ, a ponekad se zahvat napravi u općoj anesteziji. Nakon navedenog koristeći brzorotirajuću brusilicu hirurg uklanja gornji sloj kože da bi se došlo do odgovarajućeg sloja za najbolji rezultat. Dužina i dubina ožiljka i stupanj brazdanja određuje dužinu zahvata. (obično traje 15-90minuta). Nakon što je zahvat završen, površina kože izgleda kao opeklina od sunca ili plitka otvorena rana i blago je osjetljiva. Na površinu kože stavlja se lokalni antibiotik.

Rezultat ovakvoga odstranjivanja epidermisa I papilarnoga dermisa jeste poboljšanje kontura I ispravljanje iregularnosti kože različitih uzroka.

Bilo koju anesteziju da odaberemo prikladnom za određenoga pacijenta, hospitalizacija nije potrebna.

Dermoabrazija nije preporučljiva osobama s tamnijom kožom jer obično uzrokuje gubitak boje ili bljeđu pigmentaciju u tretiranom području. Također ni osobama koje imaju proširene kapilare, teške hiperpigmentacije ili otvorene rane, sklone su razvoju keloida, hiper ili hipopigmentaciji ili ne reagiraju dobro na opekline ili rane.

Osobama sklonim razvoju herpesa na licu mogu se nakon dermoabrazije pojaviti mjehuri i raširiti na cijelo lice i dovesti do teških i trajnih ožiljaka. Zbog toga je prije ovog postupka potrebno savjetovanje s liječnikom i eventualno preventivno uzimanje tableta aciklovir.

Ekstremne temperature

Odmah nakon kemijskog pilinga ili dermoabrazije hirurg može staviti zavoj na vašu kožu. Oteklina i ljuštenje kože su normalni, mast koja će učiniti kožu fleksibilnom će se aplicirati kroz sedam do deset dana.

 

Crvenilo kože koje perzistira nakon početne faze cijeljenja obično nestaje nakon četiri tjedna. Hirurg obično savjetuje kašastu dijetu, I izbjegavanje ekstreme temperature i bilo kakvu aktivnost koja uzrokuj stres kože prilikom cijeljenja. Najvažnije je pridržavati se doslovno postoperativnih uputa vašeg hirurga. Ako se javi bilo kakvo pojačano crvenilo ili svrbež nakon zahvata odmah treba obavijestiti hirurga.

Postoperativni oporavak

Jednu do dvije sedmice nakon zahvata nova koža koja nastaje je ružičaste boje I bez bora. Proći će nekoliko sedmica dok crvenilo u potpunosti ne nestane. Njega prilikom praćenja uključuje zaštitu od sunca dok se ne stvori novi pigment. Bolesnik će primijetiti da koža ostaje dugo svjetlija nakon zahvata, ali će se navedeno stanje vratiti na normalu kada se ponovo stvori sloj pigmenta.

Najvažnije je temeljito se zaštititi od sunca u periodu 3-6 mjeseci od operativnog zahvata.

Za ovaj tretman treba biti mentalno i emocionalno stabilna osoba jer je za cijeljenje potrebno vremena i strpljenja.

Plastična hirurgija lica može ispraviti mnoge mane na licu i znakove preranog starenja koji mogu podminirati samopouzdanje. Mijenjajući svoj izgled kozmetska hirurgija vam može pomoći da se osjećate bolje u vlastitom tijelu.

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: