Bosnian (BA)

Kontakt

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Call us now

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

informacije@karabeg.com

Šta je ganglion šake i kako se liječi?

Unazad 2 mjeseca pojavila mi se oteklina na stražnjoj strani ručnog zgloba. Ljekar mi je rekao da se radi o ganglionu. O čemu se radi? Moram li na operaciju?

Čitateljka iz Mostara

Odgovara: Prim dr Amela Karabeg - spec. plastične i rekonstruktivne hirurgije

Ganglioni predstavljaju 50 - 70% svih tumora mekih tkiva u području šake. Češće se javljaju u žena nego u muškaraca (3: 1), najčešće (u 70 posto slučajeva) između dvadesete i četrdesete godine života, ali nisu rijetki ni u djece.

Većinom se javljaju kao pojedinačni tumori na specifičnim lokacijama šake (u 60 - 70 posto slučajeva) s ‘gornje’ (vanjske) strane ručnog zgloba, no praktički mogu nastati na svakom zglobu šake, ručnog zgloba i prstiju, te ovojnicama fleksornih (savijajućih) tetiva. Na ostalim lokacijama vrlo su rijetki, nešto češće na stopalu.

Uzrok nastanka ovih dobroćudnih tumora je nepoznat. Pretpostavlja se da uzrokom mogu biti ponovljene mikrotraume, odnosno učestale iritacije zgloba, tetiva i tetivnih ovojnica.

Hirurško liječenje rezervirano je za bolesnike kod kojih konzervativni pristup nije imao rezultata što je najčešći slučaj.

 

Operativni zahvat mora se provesti u bolničkim uvjetima, s postavljenom blijedom stazom u općoj ili regionalnoj sprovodnoj anesteziji. Operacija u ambulantnim uvjetima pod lokalnom anestezijom i bez blijede staze smatra se neodgovarajućom, jer su kod takvih operativnih zahvata recidivi (ponovno javljanje) tumora mnogo učestaliji (do 50 posto slučajeva) nego kod odgovarajuće provedenog operativnog zahvata, kad su recidivi rijetki (5 - 15 posto).

Naime, bitno je da se ganglion odstrani u cijelosti, a da bi se to izvelo, operativni zahvat treba izvesti iskusan kirurg, s obzirom na to da je riječ o šaci koja je izuzetno složen mehanizam.

Znači, potrebno je detaljno poznavanje svih anatomskih struktura, ali i minuciozne operativne tehnike, uz upotrebu lupa, koje povećavaju strukture i omogućavaju preciznije odstranjenje ciste.

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: