Bosnian (BA)

Kontakt

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Call us now

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

informacije@karabeg.com

Šta je to škljocavi prst?

Pri opružanju srednjeg prsta desne šake uvijek mi 'pucketa' na dlanu. Često prst i ne mogu opružiti bez pomoći druge ruke. O čemu se radi? Postoji li lijek za ovu bolest? Da li je operacija neophodna?

Čitateljka iz Cazina

Odgovara: Prim dr Amela Karabeg - spec. plastične i rekonstruktivne hirurgije

Škljocavi prst (engl. ''trigger finger'') podrazumijeva tenosinovitis tj. upalu i zadebljanje omotača tetive. Proces može zahvatiti skoro svaku tetivu na ručnom zglobu i šaci. Najčešći uzročnici su reumatoidni artritis, sistematske bolesti (npr. šećerna bolest) i trauma.

Bolest je uzrokovana disproporcijom izmedju „širine“ tetive i kanala u koji ista ulazi na mjestu „korijena“ prsta; tetiva ne može proći bez dodatnoga opterećenja.
Bolest je dominantna kod žena, a prosječna starost je izmedju 55-60 godina.

Klinički bolest se manifestira sa bolom i smanjenjem snage hvata, te «okidanjem» prsta prilikom savijanja i, češće, opružanja. U nekim slučajevima prst može biti fiksiran u savijenom položaju i samo se pasivno ispruža u potpunosti. Određeni pacijenti zbog straha od bola prilikom opružanja, prst stalno drže u prinudnom položaju. Tako nastaje sekundarna kontraktura na nivou proksimalnog interfalengealnog zgloba (između «gornjega i srednjega članka «prsta) koja se teže koriguje.

 

U liječenju škljocavoga prsta ima pokušaja da se ova bolest tretira sa kortikosteroidnom injekcijom, ali rezultati nisu zadovoljavajući.

Jedino sigurno i trajno rješenje je hirurškim putem kada se kanal kroz koji prolazi tetiva proširuje; neposredno po završenoj hirurškoj proceduri, pacijent ima puni obim pokreta.

Operativna zahvat je potpuno jednostavan. Traje 10-15 minuta i radi se u lokalnoj anesteziji. Pacijent nakon operativnog zahvata može odmah kući. Oporavak je bezbolan i lagan. Konci se skidaju nakon 10 dana.

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: