Bosnian (BA)
Karcinom dojke?

Urađena mi je operacija smanjivanja grudi prije 2 mjeseca i nakon analize uzorka (PH) otkriven mi je karcinom. Ponovno sam operirana, kada mi je dodatno uklonjeno tkivo lijeve dojke ( koju sada praktično nemam). Četrdesetih sam godina. Je li šta propušteno prije operacije u dijagnostici i šta mi je činiti?

'Zabrinuta' čitateljka

Odgovara: Prof. dr sci Reuf Karabeg - specijalista opće i plastično-rekonstruktivne hirurgije

Operacija smanjivanja grudi je izuzetno zahtjevna, precizna i odgovorna.

Nakon odstranjivanja dijela žljezdanoga tkiva (koje je sastavni dio redukcione mamoplastike), isto će biti patohistološki (PH) ispitano u smislu postojanja određene bolesti dojke. Incidencija od 0, 4 do 1, 1% se nalazi pri takvom PH ispitivanju. Drugim riječima, benefit tih pacijentica je najveći upravo u otkrivanju bolesti u ranoj fazi.  Poznato je da žene sa makromastijom (povećanim grudima) imaju povećani rizik razvoja karcinoma dojki.  Nakon odstranjivanja najvećega dijela žljezdanoga tkiva dojke, mogućnost razvoja karcinoma se smanjuje.

Samopregled dojki, i redoviti pregledi kod ljekara (ultrazvučni do 40 godine a rentgenološki-mamografija-nakon 40. godine života) su najbolji način otkrivanja tumora u ranoj fazi kada su u najvećem procentu izlječivi.
Rekonstrukcija dojke otvara nadu za žene koje su izgubile dojku ili su suočene sa mogučnosću odstranjenja dojke zbog karcinoma ili iz drugih razloga

Sve vrste rekonstrukcije dojke koje ću navesti urađene su u BiH. Čak i najkomplikovanija (DIEP) još ''davne''2001. BiH se svrstala tim zahvatom u svjetske centre gdje se može uraditi najkomplikovaniji mikrohirurški zahvat u rekonstrukciji i koji je i danas ‘’up-date’’ (jer se smatra najtežim i najboljim).

 

Rekonstrukcija dojke se izvodi ili ugradnjom implantata ili koristenjem sopstvenog tkiva sa donjeg trbuha (TRAM i DIEP ) ili sa ledja (leđni mišić-LD).

U većini slučajeva se koriste tkivni ekspanderi i implantati za rekonstrukciju veličine i oblika odstranjene dojke. Postoje i tzv. Beckerovi implantati koji su kombinacija ekspandera i implantata, tako da je dovoljan i jedan operativni zahvat za rekonstrukciju dojke.

‘Skin sparing mastectomy’ ili tzv. subkutana mastektomija (odstranjenje tumora i kompletne žlijezde sa prezerviranjem kože ) kod određenih karcinoma dojke daje izvanredne kozmetske rezultate.

Trend u svijetu jeste da se pacijentica probudi sa rekonstruisanom dojkom, što neće produžiti život ali će ga učiniti ljepšim, prihvatljivijim i optimističnijim.

Vi ste za sada u nadležnosti onkologa. Javite se najbližem plastično-rekonstruktivnom hirurgu radi dogovora za rekonstrukciju, ukoliko ste (a trebali bi biti, zbog više razloga) zainteresirani.

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: