Bosnian (BA)
Fibroadenom i povećanje grudi

"Radila sam ultrazvuk dojki zbog bola u lijevoj dojci. Ljekar mi je otkrio ''fibroadenom na 13h '' lijeve dojke veličine 18x 13 mm. Rekao je da se radi o dobroćudnom tumoru i preporučio je kontrolu za 6 mjeseci. Razmišljala sam da Vam se javim zbog povećanja grudi. Mogu li i smijem li da povećam grudi zbog ovoga tumora?Imam 22 godine i skoro da je tumor veći od same žlijezde dojke koje praktično ne postoje Čitateljka iz Sarajeva. "

Odgovara: Prim dr Amela Karabeg - specijalista plastično  rekonstruktivne hirurgije

Žene koje između dvadesete i tridesete godine napipaju otvrdnuće u dojci najvjerovatnije imaju fibroadenom. Kada se jednom javi, fibroadenom može trajati cijeli život. Postojanje fibroadenoma vrlo često pobuđuje sumnju na malignitet.

Biopsija je jedini siguran način kojim se može odrediti prava priroda bolesti, iglom ili hirurškim putem. Ne postoje dokazi o vezi fibroadenoma sa povećanim rizikom od pojave raka dojke.

Kod Vas se operativni zahvat povećanja grudi može uraditi bez ikakvih prepreka. Za vrijeme operativnog zahvata, uklanja se fibroadenom, šalje na patohistološku analizu. Dok ste još u opštoj anesteziji, dobija se izvještaj patologa o kakvom je tumoru riječ.

 

Kada se potvrdi dobroćudnost, nastavljamo sa operacijom povećanja grudi. Imat ćete dvostruku korist. Živjet ćete sretno zbog saznanja da nemate rak dojke i imat ćete (lijepe) grudi. Naglašavam da se implantati ne mogu dovesti u bilo kakvu etiološku vezu sa nastajanjem raka dojki.

Čak postoje studije koje govore suprotno: žene sa ugrađenim implantatima imaju mogućnost rjeđeg obolijevanja od raka dojki u odnosu na populaciju koja tu proceduru nije imala. Ne govori se o tome da implantati spriječavaju rak dojki ali zasigurno ga ne izazivaju. Ukoliko bi se eventualno ( što kod Vas skoro sigurno nije slučaj) PH analizom dokazao rak dojke, i tu imamo rješenje. Trend u svijetu jeste da se pacijentica probudi sa rekonstruisanom dojkom, što život čini ljepšim, prihvatljivijim i optimističnijim.

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: