Bosnian (BA)
Rizik da dobijem rak dojke?

Mamina sestra i mama su oboljele od raka dojke. Obje su operirane u razmaku od godinu dana. Imam 32 godine. Imam li razloga strahovanju i šta preporučujete?

Čitateljka iz Tešnja

Odgovara: Prof. dr sci Reuf Karabeg - specijalista opće i plastično-rekonstruktivne hirurgije

Statistike pokazuju da će se kod jedne od osam ili devet žena razviti zloćudni tumor dojke u nekoj životnoj dobi.

Rizik se povećava eksponencijalno nakon tridesete godine života. Prosječna životna dob žena u kojih je uspostavljena dijagnoza zloćudnog tumora dojke je 60 godina. Općenito, stopa zloćudnih tumora dojke je niža u nerazvijenim zemljama i viša u razvijenijim zemljama (s izuzetkom Japana gdje je stopa prilično niska).
Nedavno su dva gena BRC1 i BRC2 povezana s nasljednim zloćudnim tumorom dojke.

Utvrđen je cijeli niz predisponirajućih faktora, uključujući prekomjernu težinu, rani početak menstrualnog ciklusa, kasno rađanje kao i odsutnost rađanja.

Drugi faktori rizika uključuju zloćudni tumor dojke u familijarnoj anamnezi, posebno kod majke ili rođakinja, u anamnezi dijagnosticirani zloćudni tumori dojke u prošlosti, zloćudni tumor jajnika, zloćudni tumor uterusa ili debelog crijeva, rani početak menstruacije (početak menstruacije prije 12 godina života) i/ili kasna menopauza (nakon 55 godine), bez trudnoća ili prva trudnoća nakon tridesete godine života, izlaganje zračenju.

 

Postmenopauzalna terapija estrogenom i korištenje oralnih kontraceptivnih sredstava (kao što su estrogena i progesteronska oralna kontraceptivna sredstva) smatrala su se mogućim faktorima rizika, ali većina sadašnjih studija ne potvrđuje takav rizik.

Istraživanja daju naslutiti da prehrana kod pojedinaca može imati utjecaj na mogućnosti dobivanja nekih vrsta zloćudnih tumora. Izgleda da je veća mogućnost da se zloćudni tumor dojke razvije kod žena čija prehrana sadrži vrlo visok postotak masnoće. Kod starijih žena sa prekomjernom težinom također postoji veći rizik. Neki znanstvenici vjeruju da prehrana s malom količinom masnoće, uzimanje dobro izbalansiranih obroka sa mnogo voća i povrća i održavanje idealne težine mogu smanjiti rizik kod žene.

Postoje također ispitivanja koja sugeriraju nešto veći rizik od zloćudnih tumora dojke u žena koje konzumiraju alkohol, te se čini da rizik raste sa količinom konzumiranog alkohola.

Samopregled dojki, i redoviti pregledi kod ljekara (ultrazvučni do 40 godine a rentgenološki-mamografija-nakon 40. godine života) su najbolji način otkrivanja tumora u ranoj fazi kada su u najvećem procentu izlječivi.

 

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: