Bosnian (BA)
Šta je to PSA?

Imam 55 godina. Otežano mokrim. Ljekar urolog mi je predložio da uradim PSA. Možete li mi reći šta je PSA?

Čitatelj iz Donjeg Vakufa

Odgovara: Prof. dr sci Reuf Karabeg - specijalista opće i plastično-rekonstruktivne hirurgije

Prostatični specifični antigen (PSA) je glikoprotein čija je uloga vjerojatno razgradnja sjemenskog ugruška.

U niskim koncentracijama prisutan je u krvi svih odraslih muškaraca. Proizvode ga normalne i abnormalne stanice prostate. Budući ga proizvodi jedino prostata posjeduje barem jednu karakteristiku idealnog tumorskog markera: tkivnu specifičnost.

Povišene vrijednosti PSA mogu se naći u krvi muškaraca s dobroćudnim bolestima prostate kao što je upala prostate (prostatitis) i benigna hiperplazija prostate te kod zloćudne bolesti prostate.

Iako PSA ne može razlikovati dobroćudna od zloćudnih stanja, njegova povišena vrijednost ukazuje na potrebu obavljanja pregleda i dodatnih testova kako bi se isključila ili potvrdila prisutnost karcinoma.
Kako bismo što manje bolesnika podvrgnuli biopsiji prostate, a istodobno postavili dijagnozu u izlječivih bolesnika, savjetujemo koristiti metodu omjera slobodnog i ukupnog (engl. free/total) F/T-PSA.

 

Mjerenje razine PSA korisno je za praćenje uspjeha terapije karcinoma prostate te kontrolu povratka bolesti nakon završenog liječenja. U kontroliranju je važniji trend, odnosno postoji li porast PSA kad se kroz duže vrijeme često rade mjerenja. Jedno mjerenje samo po sebi ne daje mnogo informacija.

Razina PSA odgovara stadiju i volumenu karcinoma.

Znanstvenici istražuju PSA kako bi omogućili otkrivanje karcinoma kod naizgled zdravih muškaraca te povećali pouzdanost testa kako bi se lakše razlikovala dobroćudna od zloćudnih stanja.

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: