Bosnian (BA)
Šta je CEA i šta da radim ako je povišena?

Zbog bolova u trbuhu urađeni su mi tumorski markeri i pronađena je povišena vrijednost CEA.  Šta je CEA i šta da radim?

Čitateljka iz Tuzle

Odgovara: Prof. dr sci Reuf Karabeg - specijalista opće i plastično-rekonstruktivne hirurgije

Karcinoembrionalni antigen (CEA) je jedan od prvih klinički korištenih tumorskih markera. Spada u skupinu antigena koji se normalno izlučuju u embrionalnom i fetalnom razvoju ( za vrijeme, dakle, razvoja djeteta intrauterino, prije poroda). Kod odraslih se nalazi u vrlo niskim koncentracijama, ali ih tumori mogu ponovno izlučivati u većim količinama.

Iako je CEA prvi put prepoznat kod bolesnika s karcinomom debelog crijeva, abnormalna razina CEA u krvi nije specifična ni za karcinom debelog crijeva niti za malignu bolest općenito. Povišene CEA vrijednosti mogu se pronaći i kod niza drugih karcinoma uključujući melanom, limfom, karcinom gušterače, želuca, vrata maternice, bubrega, štitne žlijezde, jetre, jajnika, pluća i dojke.

 

 

Može se naći i u dobroćudnim stanjima kao što su ciroza, upalna bolest crijeva, kronična plućna bolest i upala gušterače. CEA se koristi za kontrolu povrata bolesti nakon liječenja. Istraživanja pokazuju kako porast razine CEA prethodi nekoliko mjeseci kliničkim znakovima povrata bolesti te bi njegovo određivanje trebalo raditi često.

Neophodno je da se javite specijalisti internisti gastroenterologu radi dodatnih ispitivanja u cilju postavljanja dijagnoze i adekvatnog liječenja.

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: