Bosnian (BA)

Kontakt

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Call us now

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

informacije@karabeg.com

Poliklinika
Stručnjaci za Avaz | Amela Karabeg: Nakon zahvata na grudima žena se osjeća poželjno i samouvjereno
Poliklinika - Novosti

Prim.dr.Amela Karabeg objasnjava kako estetski zahvat grudi pozitivno djeluje na psiholoski aspekt, samopouzdanje i emotivni zivot pacijentica, te diskutuje cesto postavljena pitanja kao sto su korekcija asimetricnih grudi, mogucnost dojenja i procedura operacije.

Stručnjaci za Avaz | Amela Karabeg: Nakon zahvata na grudima žena se osjeća poželjno i samouvjereno . Edukacija pacijenata je od vitalnog značaja, tako da se…
ZDRAVLJE.AVAZ.BA
e-max.it: your social media marketing partner
 
Profesor Reuf Karabeg i primarijus Amela Karabeg dostojno predstavljali BiH u St. Petersburgu
Poliklinika - Novosti

24.10.2016.

U ruskom Sankt Petersburgu se jučer završio „Napredni kongres esteske hirurgije i kongres kozmetske hirurgije“, kojima su iz Bosne i Hercegovine, kao jedini predstavnici, prisustvovali primarijus dr. Amela Karabeg i profesor dr. Reuf Karabeg.

e-max.it: your social media marketing partner
 
Podizanje grudi
Poliklinika - Usluge

Mastopeksija je naziv estetskog zahvata za podizanje grudi. Njime se spuštene grudi podižu u normalni (viši) položaj.

Estetskom operacijom podizanja ženskih dojki dobivaju se čvrste i pune dojke. Operacija se može izvoditi u bilo kojoj životnoj dobi. Kod ovog operativnog zahvata radi se samo odstranjenje kože bez reduciranja masnog i žljezdanog tkiva. Tokom operacije može se učiniti korekcija areole bradavice  (smanjivanje promjera areole) , a kod malih dojki moguće je učiniti u istom zahvatu i povećanje istih, odnosno mogu se postaviti odgovarajući implantati.

 

KANDIDATI

Idealni kandidati za ovu operaciju su pacijentice koje imaju dojke koje su (ili mogu biti) normalne veličine, ali je koža izgubila elasticitet, te su se dojke sa svog prvobitnog - anatomskog položaja zbog nekoliko faktora (trudnoća, dojenje, gravitacija) spustile prema dolje i izgubile svoj lijep izgled.

 

PLANIRANJE I PRIPREME ZA OPERACIJU

Prije zahvata potrebno je učiniti mamografiju i/ili UZV. Pušenje prije operativnog zahvata nije dozvoljeno 14 dana ili ga je neophodno smanjiti na 2-3 cigarete na dan. Potrebno je učiniti osnovne laboratorijske pretrage, snimiti srce (EKG) , uraditi pregled interniste. Zadnji pregled prije operacije je pregled anesteziologa koji će dati mišljenje o mogućnosti opće anestezije, budući da je zahvat teško izvodiv u ‘light ‘ ili lokalnoj anesteziji.

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Operativni zahvat nije jednostavan, ali je siguran ukoliko ga provodi kvalificirani plastični hirurg. Tok tipičnog hirurškog zahvata je praktički isti kao i kod smanjenja dojke, s razlikom da se tokom ovog zahvata ne odstranjuje masno i žljezdano tkivo, već samo suvišna koža. (Ponekad, rijetko, ovisno od metode, radi se minimalno odstranjivanje žljezdanog tkiva).

U ovisnosti i stepenu spuštenosti dolaze u obzir i drugi operativni zahvati kao npr. koncentrična mastopeksija kod koje se učini samo koncentrično odstranjenje kože oko areole bradavice dojki. Kod vrlo malih dojki, ili po želji pacijentice, mogu se u istom zahvatu i povećati dojke ugradnjom odgovarajućih željenih implantata.

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

POSTOPERATIVNA NJEGA

Neposredna postoperativna njega traje do 24 sata, a za to vrijeme provodi se stručna medicinska njega i daju upute o kasnijim postupcima kod kuće.

Sljedeći dan dojke se sterilno previju, postavi se kompresivni grudnjak koji pacijentici olakšava pokrete. Nakon operacije postavlja se elastični povez, a drenovi se odstranjuju nakon 24-48 sati. Bolovi su slabog intenziteta i kupiraju se analgeticima. Elastični povez odstranjuje se dan-dva nakon operacije i postavlja se medicinski grudnjak kroz daljnjih nekoliko sedmica. Intrakutano (potkožno) postavljeni šavovi vade se 10 dana nakon operacije.

Radna nesposobnost traje 7-14 dana. Potrebno je izbjegavati dizanje predmeta iznad glave kroz period od 3-4 sedmice. Kroz period od mjesec dana ne smije se aktivno baviti sportom. Operacija ne utječe na dojenje budući da se ne diraju mliječni vodovi. Kompresivni grudnjak treba nositi stalno dva mjeseca nakon operacije.

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Postoji, kao i kod svakog hirurškog zahvata, mogućnost komplikacija kao što su krvarenje, infekcija, hipertrofični ožiljak ili keloid, te reakcija na anestetike. Nakon operacije ostaju ožiljci na tipičnom mjestu (u ovisnosti o tipu operativnog zahvata) koji se mogu prekriti grudnjakom ili kupaćim kostimom

 

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o operaciji povećanja grudi i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - operacije grudi

Pitanja i odgovori - operacije grudi

 

KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete razumnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
 
Liposukcija
Poliklinika - Usluge

Skoro pola estetskih operacija danas je vezano za usisavanje masnog tkiva - liposukciju. To je metoda kojom se trajno odstranjuje potkožno masno tkivo, koje na drugi način nije moguće odstraniti. U svijetu je vrlo popularna i jedna je od najčešće izvođenih procedura u estetskoj hirurgiji.

Odmah treba reći da to nije tehnika za gubitak tjelesne težine niti je lijek za prekomjernu pretilost, mada je činjenica da je poslije liposukcije, uz pridržavanje zdravog načina života i odgovarajuću prehranu, moguće postići zavidne rezultate i na tom planu.

Značajno je i to što se poslije liposukcije na neki način gubi i apetit pa i to pridonosi smanjivanju pretjerane težine.

KANDIDATI

Liposukcija je primarno indicirana za tretman ograničenih depozita masnih ćelija koji ni po kakvim uslovima nisu u mogućnosti da reagiraju na vježbe i dijetu.

Idealan kandidat za liposukciju jeste mlađa osoba do 55 godina sa tjelesnom težinom koja ne prelazi 20% od idealne i koja je dobrog opšteg zdravlja sa dobrim tonusom kože.

PLANIRANJE I PRIPREME ZA OPERACIJU

Prvenstveno je potrebno provjeriti zdravstveno stanje laboratorijskim nalazima krvi i urina, EKG i pregled interniste.

Prije operacije potrebno je prestati s uzimanjem preparata protiv bolova i to iz skupine protuupalnih lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin, itd.). Ovo je jedan od veoma važnih faktora u pripremi pacijenata za operaciju, jer na taj način sprećavamo eventualno neželjena krvarenja i hematome (krvne podljeve) za vijeme i poslije operacije.

Također, važno je upozoriti pacijente na prestanak pušenja, najmanje dvije do tri sedmice prije operacije.

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Princip zahvata je taj da se prvo u tretirano područje uvede tekućina kojom se olakšava odstranjivanje masnog tkiva i smanjuje krvarenje. Potom se posebnim kanalima masne naslage odstranjuju u simetričnim slojevima obostrano. Zahvat se izvodi specijalnim metalnim kanilama, koje se u tijelo uvode kroz male incizije (5 do 6 mm).

Operativna procedura traje do 2 sata, zavisnosti o broju regija koje se oblikuju.

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

POSTOPERATIVNA NJEGA

Pacijent se nakon 2 dana može u cijelosti vratiti svojim radnim aktivnostima. Radi ljepše i zategnutije kože postoperatvno se nose elastični bandažeri, relativno dugo, do 6 sedmica.

Vrlo je važna postoperativna manuelna masaža radi ljepšeg izgleda kože i nove preoblikovane figure. Predlaže se i limfna drenaža koja se može obaviti na mnogim specijaliziranim mjestima za tu namjenu, u današnje vrijeme u većini gradova BiH.

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Zbog malog broja komplikacija, a vrlo dobrog estetskog rezultata i i dugotrajnog rezultata, blefaroplastika je jedna od najpopularnijih estetskih hirurških zahvata.

 

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o ovoj i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - Liposukcija

Pitanja i odgovori - Liposukcija

 

KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete konačnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
 
Korekcija očnih kapaka
Poliklinika - Usluge

Malo je estetskih operativnih zahvata, kao što je korekcija očnih kapaka, koji mogu tako efektno promijeniti čovjekovu svakodnevnicu i uljepšati mu život. Ali i napraviti hiruga i pacijenta sretnim i zadovoljnim.

KANDIDATI

Najčešći pacijenti su žene u četvrtoj dekadi života. Zanimljivo je i da se operativnom zahvatu u bar trećini slučajeva podvrgavaju muškarci.

 

PLANIRANJE I PRIPREME ZA OPERACIJU

Prije bilo kojeg hirurškog zahvata, a posebno prije operacije očnih kapaka potrebno je prestati s uzimanjem preparata protiv bolova i to iz skupine protuupalnih lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin, itd.). Ovo je jedan od veoma važnih faktora u pripremi pacijenata za operaciju, jer na taj način sprećavamo eventualno neželjena krvarenja i hematome (krvne podljeve) za vijeme i poslije operacije.

Također, važno je upozoriti pacijente na prestanak pušenja, najmanje dvije do tri sedmice prije operacije.

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Operativna procedura uobičajeno traje 90 min za sva četiri kapka. Rezovi su postavljeni tačno u gornjem žlijebu očnog kapka i gotovo su neprimijetni.

Najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju (tzv. »light anestezija») i potpuno je bezbolna. Važna je stoga što imamo mogućnost komuniciranja s pacijentom i isti može praviti pokrete kapaka na naš zahtjev. Tako imamo odmah uvid što smo napravili i da li treba još neka korekcija u isto vrijeme.

U općoj anesteziji nemamo mogućnost «aktivne» kontrole rezultata te iskustvo hirurga mora biti veće.

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

POSTOPERATIVNA NJEGA

Postoperativna njega je jednostavna. Pacijent nakon «light» anestezije ide kući 2 h nakon operativnog zahvata. Ukoliko je operacija izvedena u opštoj anesteziji, pacijentu savjetujemo hospitalizaciju 12 -24 h, mada taj period može biti i 4 h po preferiranosti pacijenta.

Pacijentu se ordinira antibiotska zaštita 3 do 5 dana , strogo preporučuje izbjegavanje sunčevih zraka uz obaveznu upotrebu naočara za sunce i u hladu . Hladni oblozi (specijalne «naočare» koje damo pacijentu) se preporučuju 48 h.

Polovinu konaca skidamo nakon 3 dana a preostale nakon šest dana. Povratak na posao se očekuje za 10-tak dana. U 2-3 nedelje moguće je predvidjeti konačan rezultat, koji je vidljiv 6 mjeseci od operacije. Preporučuje se korištenje krema ili masti za uljepšavanje ožiljaka.

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Zbog malog broja komplikacija, a vrlo dobrog estetskog rezultata i i dugotrajnog rezultata, blefaroplastika je jedna od najpopularnijih estetskih hirurških zahvata.

 

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o ovoj i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - Korekcija očnih kapaka

Pitanja i odgovori - Korekcija očnih kapaka

 

KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete konačnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
 
Face-lift
Poliklinika - Usluge

Face lift predstavlja hiruršku proceduru kojom se zatežu koža i mišići lica i vrata,  nakon gubitka elastičnosti i tonusa što se klinički manifestira stvaranjem bora koje predstavljaju sinonim starenja.

KANDIDATI

Jedan od najčešćih razloga posjete estetskom hirurgu je posljedica starenja na licu. Stepen opuštanja tkiva lica, gubitak volumena i promjene kože su individualni. Upravo ovi elementi starenja lica moraju biti najozbiljnije razmatrani prije definitivne odluke o vrsti pomlađivanja lica tj. da li je indikovan nehirurški (npr. fileri, mezoterapija, hemijski piling, dermoabrazija, primjena botox-a, laser) ili hirurški tretman.

 

PLANIRANJE I PRIPREME ZA OPERACIJU

Prijeoperativno se pacijentu urade laboratorijski testovi, EKG i pregled interniste. RTG pluća se radi po odluci interniste i anesteziologa. Insistira se na prestanku pušenja i konzumiranja alkohola 2 do 3 sedmice prijeoperativno. Zabranjuje se korištenje antikoagulantnih lijekova, acetilsalicilne kiseline (Aspirin), nesteroidnih antiinflamatornih lijekova, vitamina E dvije sedmice prijeoperativno. Mora se regulirati krvni pritisak. Veoma često se ordiniraju antiemetici neposredno prijeoperativno. Postoperativno povećanje krvnog pritiska kod hipertoničara i povraćanje su 2 najbitnija faktora nastanka postoperativnog hematoma.

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Operativni zahvat traje 3-4 sata. U stvari, radi se o dvjema operacijama, po jednoj na svakoj strani lica.

Lifting se može raditi u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju (tzv. „light“anestezija), kada je potrebna saradnja sa pacijentom. Ipak, većina hirurga i pacijenata preferira opštu anesteziju, kada se privremeno pacijent „uspavljuje“.

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

POSTOPERATIVNA NJEGA

Ima više načina, ovisno o hirurgu, postoperativnog tretmana. Većina preferira da se par sati nakon operativnog zahvata napravi inspekcija rane, prije svega zbog razvoja eventualnog hematoma. Ordiniraju se parenteralno analgetici i antiemetici. Antiemetici reduciraju povraćanje koje bi zbog naprezanja moglo da prouzrokuje krvni podliv ispod režnjeva. Antibiotici se ne ordiniraju rutinski postoperativno. Preporučuje se jedna preventivna doza širokospektralnog cefalosporinskog preparata (npr. Cefazolin 1 gr) 20 minuta prije incizije.

Preferira se da pacijent bude hospitaliziran 24 h. Prije otpusta pacijenta odstranjuju se drenovi, pacijent može oprati kosu. Mogu se odstraniti svi zavoji ili predložiti još dva dana, do sljedeće kontrole. Konci se odstranjuju nakon 8-10 dana.

Povratak svakodnevnim aktivnostima očekuje se za 10-14 dana.

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Od svih komplikacija face-liftinga, oko 65% slučajeva pripada hematomu.

Brižljiva kontrola krvnog pritiska prije, za vrijeme i neposredno nakon operativnog zahvata je esencijalna za prevenciju nastanka hematoma.

Mora se insistirati na prevenciji komplikacija što je moguće u suradnji pacijent-anesteziolog-hirurg. Svako ima svoje odgovornosti ali i mogućnosti značajnog reduciranja komplikacija. Face-lifting je u rukama dobrog hirurga i pravilno odabranog pacijenta hirurška procedura sa veoma zadovoljavajućim rezultatima.

 

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o face-liftingu i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - Face lift

Pitanja i odgovori - Face lift

 

KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete konačnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
 
Abdominoplastika
Poliklinika - Usluge

Abdominoplastika podrazumjeva odstranjivanje rastegnute ili strijama “išarane” kože, reduciranje potkožnog masnog tkiva i zatezanje trbusnih mišića.

Estetska hirurgija trbušnog zida je indikovana kod pacijenata koji žele korekciju deformiteta kontura trbušnog zida zbog „viška“ kože i potkožnog masnog tkiva ali i zbog mišićnofascijalne i kožne laksativnosti (slabosti, razvučenosti).

Hirurgija uljepšavanja kontura tijela postala je dobro prihvaćena od strane pacijenata i ljekara, osobito zbog progresa hirurških procedura, minimalnog rizika anestezije i prirodne promjene ljudskih tendencija.

 

KANDIDATI

Tipičan kandidat za abdominoplastiku je osoba ženskog spola nakon multiplih trudnoća i posljedičnog gubitka mladalačke konture trbušnog zida.

Potencijalni pacijent ne bi trebao imati više od 25% od idealne tjelesne težine za dob kojoj pripada i ne bi trebao da razmišlja o novoj trudnoći, kada govorimo o ženama. Treba napomenuti da je oko 20% pacijenata muškog spola.

Većina pacijenata je bezuspješno pokušavala vježbama i dijetama vratiti izgled trbuha koji su imali ili kojem teže.

 

PLANIRANJE I PRIPREME ZA OPERACIJU

Na prvom pregledu neophodno je ocijeniti individualne zahtjeve i kliničku situaciju:

•    Predominantno višak kože i/ili potkožnog masnog tkiva;

•    Stepen dijastaze mišića prednjeg trbušnog zida;

•    Prisustvo/položaj ožiljaka i strija prednjeg trbušnog zida.

Pušenje prije operativnog zahvata nije dozvoljeno 14 dana ili ga je neophodno smanjiti na 2-3 cigarete na dan.

Potrebno je učiniti osnovne laboratorijske pretrage, snimiti srce (EKG) , uraditi pregled interniste.

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Postoje dva tipa abdominoplastike:

miniabdominoplastika, manje je ekstenzivna operacija; indicirana je kada je deformitet primarno ispod pupka i

totalna (full) abdominoplastika, radi se kada postoji deformitet u cijelom trbušnom zidu.

Najčešće se operativnom zahvatu podvrgavaju žene nakon porođaja i odluke da više neće rađati, osobe koje su puno izgubile na težini ili sa maldistribucijom potkožnog masnog tkiva sa lokaliziranom gojaznošću.

Logično slijedi da se ovoj proceduri podvrgavaju i muškarci (33%).

Intervencija se radi u opštoj anesteziji u trajanju od 3 sata.

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

POSTOPERATIVNA NJEGA

Postoperativni tok je minimalno bolan (par dana) ili bezbolan.

Hospitalizacija može biti 24 h ali ako pacijent preferira može ostati u bolnici i 3-4 dana do skidanja drenova.

Drenovi se odstranjuju 48-72 h a konci 7 dana nakon operativnog zahvata.

Oporavak traje 10-tak dana kada se pacijent može vratiti svakodnevnim obavezama uz nošenje trbušnog steznika naredne 3 sedmice.

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Postoji, kao i kod svakog hirurškog zahvata, mogućnost komplikacija kao što su krvarenje, infekcija, hipertrofični ožiljak ili keloid, te reakcija na anestetike. Nakon operacije ostaju ožiljci na tipičnom mjestu (u ovisnosti o tipu operativnog zahvata) koji se mogu prekriti grudnjakom ili kupaćim kostimom

 

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o operaciji povećanja grudi i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - abdominoplastika

Pitanja i odgovori - abdominoplastika

 

KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete konačnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
 
Povećanje grudi
Poliklinika - Usluge

Augmentacijska mamoplastika je stručni naziv za povećanje nedovoljno razvijenih grudi, najpopularniju estetsku proceduru uopšte i jedan je od najčešćih zahvata u Poliklinici Karabeg. Također, ovom operacijom se mogu restaurirati asimetrične kao i podići gravitacijom spuštene grudi.

 

KANDIDATI

Idealan kandidat za povećanje grudi je mlada osoba dobrog kvaliteta kože, urednog oblika i simetrije grudi, bez deformiteta torakalnog zida i bez genetske predispozicije za razvoj keloidnih ožiljaka.

 

PLANIRANJE I PRIPREME ZA OPERACIJU

Cilj augmentacijske mamoplastike je podići samopoštovanje žene povećanjem i poboljšanjem izgleda dojki.

Da bi se operativni zahvat uopće mogao realizirati, potrebna je odgovarajuća procjena psihofizičkog statusa pacijentice.

Kod pacijentica do 40 godina starosti koje će se podvrgnuti operativnom zahvatu povećanja grudi, preporučuje se ultrazvučni pregled dojki. Kod pacijentica starijih od 40 godina, sugerira se mamografija (rendgensko snimanje grudi). Ukoliko mamografija nije nikad rađena kod osobe preko 40 godina, ona je obavezna. Ponekad je potrebno uraditi obje procedure.

Kada se na osnovu evaluacije pacijenta donese odluka o operativnom zahvatu prije izvođenja procedure, krucijalno za uspjeh je adekvatno planiranje. Uključuje izbor najadekvatnijeg implantata, planirane incizije i mjesta postavljanja implantata.

Cilj odabira specifičnog implantata za određenog pacijenta je izazov u cilju optimalnog sklada fizičkog statusa (anatomije) pacijentice i krajnjeg estetskog rezultata augmentacijske mamoplastike.

Implantati mogu biti teksturirane (hrapave) i glatke površine.

Punjenje implantata može biti fiziološkom otopinom ili silikonskim gelom različite kohezivnosti. Dostupni su i kombinirani implantati sa dvostrukim punjenjem (unutrašnji lumen punjen sa fiziološkom otopinom, vanjski sa silikonskim gelom).

Anatomski i okrugli oblik implantata sa različitim projekcijama (niska, srednja, visoka i ekstra visoka) su dostupni u cilju najpovoljnije rekonstrukcije.

Implantati imaju različitu veličinu, zavisno od proizvođača: od 120 do 800 ml.

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Operacija u trajanju od 75 minuta, sa bezbolnim postoperativnim tokom, čini pacijenticu krajnje zadovoljnom.

Operativni zahvat se može uraditi u lokalnoj anesteziji u kombinaciji sa analgosedacijom. Većina hirurga preferira opću anesteziju da bi se mogli koncentrirati na operativni zahvat.

Hirurški rez za pravljenje prostora (“džepa”) za postavljanje implantata može biti inframamarni, periareolarni, transaksilarni i transumbilikalni.

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

POSTOPERATIVNA NJEGA

Već tri sata nakon buđenja pacijentica može na kućno liječenje, naravno, ukoliko tako želi. No, ponudi joj se i hospitalizacija - bolnički tretman u trajanju od 24 sata, što je dovoljno za otpuštanje na kućno liječenje, jer nakon toga vremena pacijentica se može brinuti sama o sebi ukoliko želi apsolutnu privatnost u svom domu.

Par sati nakon završenog operativnog zahvata preporučuje se previjanje radi kontrole eventualnog hematoma. Na prvom previjanju se oblači specijalno dizajniran grudnjak i preporučuje njegovo nošenje 3 do 4 sedmice.

Postoperativni tok je bezbolan. Rezultat operacije čini pacijenticu krajnje zadovoljnom, ona po staje samouvjerenija, sigurnija i otvorenija u društvu.

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Postoji, kao i kod svakog hirurškog zahvata, mogućnost komplikacija kao što su krvarenje, infekcija, hipertrofični ožiljak ili keloid, te reakcija na anestetike. Nakon operacije ostaju ožiljci na tipičnom mjestu (u ovisnosti o tipu operativnog zahvata) koji se mogu prekriti grudnjakom ili kupaćim kostimom

 

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o operaciji povećanja grudi i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - operacije grudi

Pitanja i odgovori - operacije grudi

 

KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete razumnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
 
Operacija nosa
Poliklinika - Usluge

Rhinoplastica, (engl. rhinoplasty), jedna od težih i češćih operacija iz domena estetske hirurgije, je procedura u kojoj male, hirurški napravljene, promjene u anatomiji nosa mogu bitno uticati na izgled nosa i lica u cjelini. Cilj rinoplastike je harmoničan odnos s drugim strukturama lica (brada, čelo, jagodice). Ne preporučuje se prije napunjenih 17 godina života.

Ne smijemo zaboraviti da osim važne estetske i dominantno personalne karakteristike, nos predstavlja i važan organ mirisa i glavni organ disanja. i da je funkcija disanja najčešće narušena. Što pacijent ne mora, ali hirurg bi morao da uoči i prezentira pacijentu.

 

KANDIDATI

Razlozi za operaciju nosa su uglavnom estetske ili funkcionalne prirode. Većina pacijenata koji zahtijevaju estetsku operaciju nosa jednostavno traži poboljšanje veličine i oblika nosa. Najčešće, pacijent zahtijeva smanjenje veličine, djelimično ili kompletnog nosa.

 

PLANIRANJE I PRIPREME ZA OPERACIJU

Pažljivo uzimanje anamneze (ranija trauma ili hirurški zahvat na nosu, bolesti nosa npr. krvarenja - epistaxis, poremećaj disanja, mirisa itd.) snažno utiče na modifikaciju operativnog zahvata u skladu sa individualnom situacijom. Klinički se moraju dobro ispitati nosni skelet (kost i hrskavice) i mekotkivni pokrov (kvalitet kože).

Ispitivanje uključuje pregled nosnog septuma (devijacija, perforacija) i nosnih školjki (osobito donje). Pažnja se usmjerava na eventualne kliničke znakove alergijskih upala nosne sluznice, korištenja nazalnih lijekova ili zloupotrebe određenih supstanci (droga).

Neophodno je potpuno shvatanje psihološkog, funkcionalnog i estetskog statusa pacijenta da bi se procijenilo da li je njegovo očekivanje realno.

Prije bilo kojeg hirurškog zahvata potrebno je prestati s uzimanjem preparata protiv bolova i to iz skupine protuupalnih lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin, itd.). Ovo je jedan od veoma važnih faktora u pripremi pacijenata za operaciju, jer na taj način sprećavamo eventualno neželjena krvarenja i hematome (krvne podljeve) za vijeme i poslije operacije.

Također, važno je upozoriti pacijente na prestanak pušenja, najmanje dvije do tri sedmice prije operacije.

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Indikacija za operativni zahvat može biti estetska, funkcionalna i funkcionalno-estetska.

Estetska indikacija (rhinoplastica)

Većina pacijenata koji žele korektivni zahvat na nosu, zahtijevaju poboljšanje veličine (najčešće smanjivanje) i oblika nosa kao dominantno personalne karakteristike.

Funkcionalna indikacija (septoplastica)

Funkcija disanja je kod pacijenata koji traže operaciju nosa najčešće narušena zbog iskrivljene nosne pregrade (Slika 2.) ili hipertofije (obično) donje nosne školjke. Pacijent može da ne registruje otežano disanje, ali hirurg obavezno mora dijagnosticirati i prezentirati pacijentu uzrok otežanog disanja i način operativnog rješavanja problema.

Funkcionalno-estetska indikacija (septorhinoplastica)

Najčešće je indicirana operacija iz estetskih i funkcionalnih razloga koja uključuje ispravljanje nosnog septuma, ponekad uz turbinek-tomiju (odstranjenje donje nosne školjke) ili

Cilj operativnog zahvata je da se dobije prirodan i neoperirani izgled nosa koji se uklapa u fizionomiju lica.

Operacija se radi najčešće u općoj anesteziji, rjeđe u kombinaciji analgosedacije i lokalne anestezije.

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

POSTOPERATIVNA NJEGA

Bolničko liječenje nije neophodno. Četiri sata nakon operativnoga zahvata pacijentu je dozvoljeno da ide kući ali može ostati do 24 h na hospitalnom liječenju.

Tamponada nosa traje do 6 dana u slučaju septoplastike i/ili lateralnih osteotomija. Gips ili druga vrsta imobilizacije, u slučaju da se rade lateralne ostotomije, je u trajanju do 10 dana.

Konci intranazalno se ne odstranjuju pošto su resorptivni. Skidanje nekoliko konaca na bazi nosa, ako se koristi tzv. otvorena tehnika, uradi se od 5. do 7. postoperativnog dana.

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Operativni zahvat rinoplastike nosi rizik za komplikacije; iste nema samo hirurg koji ne operira.

Pacijentovo zadovoljstvo je najčešća konsekvenca operativnog zahvata. Određeni broj pacijenata (5-10%, ovisno o autoru) zahtijeva dodatni minorni operativni zahvat koji se učini često u lokalnoj anesteziji.

 

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o operaciji nosa i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - Operacija nosa

Pitanja i odgovori - Operacija nosa

 

KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete konačnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
 
Smanjenje grudi
Poliklinika - Usluge

Pacijentice koje imaju velike, teške i grudi imaju veliko fizičko i psihološko opterećenje. Ovaj problem se može riješiti operacijom smanjenja grudi.

Uglavnom se operacije podizanja i smanjenja grudi radi zajedno, pošto je veoma često dešava da su velike grudi upravo i razlog njihovog opuštanja.

 

KANDIDATI

Idealne kandidatkinje za smanjivanje i podizanje grudi su one koje imaju grudi koje su prevelike u odnosu na svoje tijelo, teške i viseće grudi koje izazivaju bol u predjelu vrata i leđa. Pacijentice koje imaju više od 18 godina i koje ne planiraju više da rađaju su idealne kandidatkinje za ovu operaciju.

 

PLANIRANJE I PRIPREME ZA OPERACIJU

Prije zahvata potrebno je učiniti mamografiju i/ili UZV.

Pušenje prije operativnog zahvata nije dozvoljeno 14 dana ili ga je neophodno smanjiti na 2-3 cigarete na dan. Potrebno je učiniti osnovne laboratorijske pretrage, snimiti srce (EKG) , uraditi pregled interniste. Zadnji pregled prije operacije je pregled anesteziologa koji će dati mišljenje o mogućnosti opće anestezije, budući da je zahvat teško izvodiv u ‘light ‘ ili lokalnoj anesteziji.

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Operativni zahvat nije jednostavan, ali je siguran ukoliko ga provodi kvalificirani plastični hirurg. Operacija smanjenja grudi traje četiri do šest sati.

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

POSTOPERATIVNA NJEGA

Neposredna postoperativna njega traje do 24 sata, a za to vrijeme provodi se stručna medicinska njega i daju upute o kasnijim postupcima kod kuće.

Sljedeći dan dojke se sterilno previju, postavi se kompresivni grudnjak koji pacijentici olakšava pokrete. Nakon operacije postavlja se elastični povez, a drenovi se odstranjuju nakon 24-48 sati. Bolovi su slabog intenziteta i kupiraju se analgeticima. Elastični povez odstranjuje se dan-dva nakon operacije i postavlja se medicinski grudnjak kroz daljnjih nekoliko sedmica. Intrakutano (potkožno) postavljeni šavovi vade se 10 dana nakon operacije.

Radna nesposobnost traje 7-14 dana. Potrebno je izbjegavati dizanje predmeta iznad glave kroz period od 3-4 sedmice. Kroz period od mjesec dana ne smije se aktivno baviti sportom. Operacija ne utječe na dojenje budući da se ne diraju mliječni vodovi. Kompresivni grudnjak treba nositi stalno dva mjeseca nakon operacije.

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Postoji, kao i kod svakog hirurškog zahvata, mogućnost komplikacija kao što su krvarenje, infekcija, hipertrofični ožiljak ili keloid, te reakcija na anestetike. Nakon operacije ostaju ožiljci na tipičnom mjestu (u ovisnosti o tipu operativnog zahvata) koji se mogu prekriti grudnjakom ili kupaćim kostimom

 

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o operaciji povećanja grudi i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - operacije grudi

Pitanja i odgovori - operacije grudi

 

KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete razumnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
 
<< Početak < « 1 2 3 4 » > Kraj >>

Stranica 1 od 4

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: