Bosnian (BA)
Face-lift

Face lift predstavlja hiruršku proceduru kojom se zatežu koža i mišići lica i vrata,  nakon gubitka elastičnosti i tonusa što se klinički manifestira stvaranjem bora koje predstavljaju sinonim starenja.

KANDIDATI

Jedan od najčešćih razloga posjete estetskom hirurgu je posljedica starenja na licu. Stepen opuštanja tkiva lica, gubitak volumena i promjene kože su individualni. Upravo ovi elementi starenja lica moraju biti najozbiljnije razmatrani prije definitivne odluke o vrsti pomlađivanja lica tj. da li je indikovan nehirurški (npr. fileri, mezoterapija, hemijski piling, dermoabrazija, primjena botox-a, laser) ili hirurški tretman.

 

PLANIRANJE I PRIPREME ZA OPERACIJU

Prijeoperativno se pacijentu urade laboratorijski testovi, EKG i pregled interniste. RTG pluća se radi po odluci interniste i anesteziologa. Insistira se na prestanku pušenja i konzumiranja alkohola 2 do 3 sedmice prijeoperativno. Zabranjuje se korištenje antikoagulantnih lijekova, acetilsalicilne kiseline (Aspirin), nesteroidnih antiinflamatornih lijekova, vitamina E dvije sedmice prijeoperativno. Mora se regulirati krvni pritisak. Veoma često se ordiniraju antiemetici neposredno prijeoperativno. Postoperativno povećanje krvnog pritiska kod hipertoničara i povraćanje su 2 najbitnija faktora nastanka postoperativnog hematoma.

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Operativni zahvat traje 3-4 sata. U stvari, radi se o dvjema operacijama, po jednoj na svakoj strani lica.

Lifting se može raditi u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju (tzv. „light“anestezija), kada je potrebna saradnja sa pacijentom. Ipak, većina hirurga i pacijenata preferira opštu anesteziju, kada se privremeno pacijent „uspavljuje“.

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

POSTOPERATIVNA NJEGA

Ima više načina, ovisno o hirurgu, postoperativnog tretmana. Većina preferira da se par sati nakon operativnog zahvata napravi inspekcija rane, prije svega zbog razvoja eventualnog hematoma. Ordiniraju se parenteralno analgetici i antiemetici. Antiemetici reduciraju povraćanje koje bi zbog naprezanja moglo da prouzrokuje krvni podliv ispod režnjeva. Antibiotici se ne ordiniraju rutinski postoperativno. Preporučuje se jedna preventivna doza širokospektralnog cefalosporinskog preparata (npr. Cefazolin 1 gr) 20 minuta prije incizije.

Preferira se da pacijent bude hospitaliziran 24 h. Prije otpusta pacijenta odstranjuju se drenovi, pacijent može oprati kosu. Mogu se odstraniti svi zavoji ili predložiti još dva dana, do sljedeće kontrole. Konci se odstranjuju nakon 8-10 dana.

Povratak svakodnevnim aktivnostima očekuje se za 10-14 dana.

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Od svih komplikacija face-liftinga, oko 65% slučajeva pripada hematomu.

Brižljiva kontrola krvnog pritiska prije, za vrijeme i neposredno nakon operativnog zahvata je esencijalna za prevenciju nastanka hematoma.

Mora se insistirati na prevenciji komplikacija što je moguće u suradnji pacijent-anesteziolog-hirurg. Svako ima svoje odgovornosti ali i mogućnosti značajnog reduciranja komplikacija. Face-lifting je u rukama dobrog hirurga i pravilno odabranog pacijenta hirurška procedura sa veoma zadovoljavajućim rezultatima.

 

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o face-liftingu i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - Face lift

Pitanja i odgovori - Face lift

 

KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete konačnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
 

Estetska hirurgija se radi samo u sklopu plastično rekonstruktivne hirurgije kao cilj liječenja pacijenata.

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: