Bosnian (BA)
Ginekomastija

Ginekomastija (engl. gynecomastia) je dobroćudno uvećanje muških grudi. Govorimo o proliferaciji tkiva dojki kod dječaka i odraslih muškaraca.

KANDIDATI

Ginekomastija se najčešće pojavljuje u pubertetu. Povećane grudi nalazimo kod 2/3 dječaka između 14. i 16. godine života zbog neuravnoteženosti testosterona i estradiola. Zbog spontane involucije ginekomastije, nalazimo je kod 8% dječaka starosti 17 godina. Incidenca se povećava sa starenjem te oko 25% muškaraca starijih od 60 godina i preko 50% muškaraca starijih od 80 godina imaju određeni stepen ginekomastije.

Ginekomastija je u oko 75% bilateralna a u oko 25% slučajeva unilateralna.

 

PLANIRANJE I PRIPREME ZA OPERACIJU

Najvažnije je napraviti razliku između pseudoginekomastije ili tzv. 'lažne' ginekomastije (višak masnoga tkiva) i 'prave' ginekomastije (višak žlijezdanog tkiva ). Pseudoginekomastija je praktično prisutna u 60 % odraslih muškaraca. Naravno i da postoji kombinacija ovih dviju kondicija(intermedijani tip).

Konsultacija sa urologom i endokrinologom je često potrebna. Laboratorijski testovi, uz osnovne (SE, KS, ŠUK, urea, kreatinin i minera-logram) uključuju testove funkcije jetre, određivanje nivoa estrogena, testosterona, FSH, LH i prolaktina. Ultrazvučna obrada dojki, abdominalnih organa i testisa je sastavni dio većine prijeoperativnih protokola.

Ponekad se radi mamografija. Ista je nepouzdana i /ili nepotrebna s obzirom na to da se radi o maloj količini tkiva dostupnom palpira-nju i koje se svakako šalje na patohistološku analizu nakon odstranjivanja.

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Indikacija za operativni zahvat je estetska korekcija i /ili emocionalni distres. Ginekomastija koja je klinički manifestna više od 12 mjeseci, tipično nikad ne rezoluira kompletno.

Tri su hirurške mogućnosti:

•    Standardna redukciona mamoplastika, uobičajeno subkutana mastektomija;

•    Liposukcija;

•    Liposukcija sa ekscizijom fibrozne žlijezde uobičajeno u istom, rjeđe u drugom aktu

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Najčešće komplikacije su prekomjerna resekcija tkiva i estetski neprihvatljiv ožiljak, osobito nakon periareolarnog odstranjenja kože.

Operacija, pravilno odabrana, u 97% slučajeva pruža veliko zadovoljstvo pacijentima čija očekivanja su ispunjena. U preostalih 3% moraju se raditi manje dodatne korekcije (zbog neadekvatnog - nedovoljnog odstranjivanja, asimetrije, viška kože koji se nije retrahirao - kod III. i IV. stepena ili, izuzetno rijetko, zbog recidiva) najčešće ambulantno i u lokalnoj anesteziji.

Ne smijemo zaboraviti dvije važne činjenice. Prvo, 1% svih karcinoma dojke se pojavljuje kod muškaraca te isti moramo isključiti, osobito kod unilateralne ginekomastije. Drugo, pacijent sa ginekomastijom nema, po medicinskim saznanjima, povećan rizik za nastanak karcinoma dojke u odnosu na pacijenta koji nema ginekomastiju.

 

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o ginekomastiji i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - Ginekomastija

Pitanja i odgovori - Ginekomastija

 

KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete konačnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

e-max.it: your social media marketing partner
 

Estetska hirurgija se radi samo u sklopu plastično rekonstruktivne hirurgije kao cilj liječenja pacijenata.

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: