Bosnian (BA)

Kontakt

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Call us now

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

informacije@karabeg.com

Blefaroplastika - „Seoba“ masnih jastučića ispod očnih kapaka

„U posljednje vrijeme trend je da se masni jastučići ne odstranjuju nego da se redistribuiraju, što znači da se za mlađi izgled premještaju sa mjesta gdje su višak, na mjesto gdje nedostaje masnog tkiva. To je jedna od revolucionarnih promjena u odnosu na dosadašnje tehnike.“

Novo u estetskoj hirurgiji

„Seoba“ masnih jastučića ispod očnih kapaka

Zašto je jedan čveni estetski hirurg izjavio: „Uradio sam 4000 pogrešnih operacija!“

Piše: Prof. dr sci prim Reuf Karabeg - specijalista opće i plastično-rekonstruktivne hirurgije

Regija oka je najvažnije mjesto izražavanja ljudskih emocija i interpersonalne komunikacije. Lokalne, sistemske i endokrine bolesti ali i način života mogu značajno uticati na izgled ove regije. Starenje se počinje nagovještavati upravo u ovoj zoni.

Operativna procedura

Tretman promjena očne regije (bore i «podočnjaci») je doživio evoluciju unazad nekoliko posljednjih dekada. Bazična hirurška tehnika se sastoji od uklanjanja viška kože i «plavih vrećica» koje u osnovi predstavljaju masne jastučiće ( dva na gornjim i tri na donjim kapcima). Napredak u tehnici se sastoji u selektivnom pristupu svakoj od struktura kapaka koje su eventualno zahvaćene procesom starenja (koža, mišić, septum, ligamenti, tarzalna ploča itd.) i konsekutivnom rekonstrukcijom u skladu sa individualnom kliničkom situacijom.

Operativna procedura uobičajeno traje 90 min za sva četiri kapka. Najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju (tzv. »light anestezija») i potpuno je bezbolna. Važna je stoga što imamo mogućnost komuniciranja s pacijentom i isti može praviti pokrete kapaka na naš zahtjev. Tako imamo odmah uvid što smo napravili i da li treba još neka korekcija u isto vrijeme. U općoj anesteziji nemamo mogućnost «aktivne» kontrole rezultata te iskustvo hirurga mora biti veće.

Potreban oprez
Ako se hirurški zahvat ne izvede adekvatno, može promjeniti ekspresiju lica ili oštetiti funkciju kapaka koju može biti teško korigirati bez estetskih posljedica. Pažljiva hirurgija je od najvećeg značaja i hirurg početnik mora započeti sa jednostavnijim tehnikama. Iskustvo mu dozvoljava sigurnost u izvođenju "naprednih" tehnika.

 

 

Stoga, precizna preoperativna evaluacija je esencijalna ali i iskustvo hirurga je od najveće važnosti za dobar rezultat i zadovoljstvo pacijenta.

Postoperativna njega je jednostavna. Pacijent nakon «light» anestezije ide kući 2 h nakon operativnog zahvata. Ukoliko je operacija izvedena u opštoj anesteziji, pacijentu savjetujemo hospitalizaciju 12 -24 h, mada taj period može biti i 4 h po preferiranosti pacijenta.Pacijentu se ordinira antibiotska zaštita 3 do 5 dana , strogo preporučuje izbjegavanje sunčevih zraka uz obaveznu upotrebu naočara za sunce i u hladu . Hladni oblozi (specijalne «naočare» koje damo pacijentu) se preporučuju 48 h. Polovinu konaca skidamo nakon 3 dana a preostale nakon šest dana. Povratak na posao se očekuje za 10-tak dana. U 2-3 nedelje moguće je predvidjeti konačan rezultat, koji je vidljiv 6 mjeseci od operacije.Preporučuje se korištenje krema ili masti za uljepšavanje ožiljaka - Vidi i poglavlje ožiljci.

Muškarci
Zanimljivo je da se operativnom zahvatu u bar trećini slučajeva podvrgavaju muškarci. Najčešći pacijenti su ipak žene u 4 dekadi života.

Zaključak

Malo je estetskih operativnih zahvata, kao što je korekcija očnih kapaka, koji mogu tako efektno promijeniti čovjekovu svakodnevnicu i uljepšati mu život. Ali i napraviti hiruga i pacijenta sretnim i zadovoljnim.

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
 

Estetska hirurgija se radi samo u sklopu plastično rekonstruktivne hirurgije kao cilj liječenja pacijenata.

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: