Bosnian (BA)

Kontakt

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Call us now

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

informacije@karabeg.com

Liposukcija - odstranjivanje masnog tkiva

Bez obzira na dijete, kozmetičke tretmane ili vježbe, na tim se mjestima ovim standardnim standardnim postupcima neće značajnije i trajno popraviti lokalni nalaz. Jedino se trajno popraviti lokalni nalaz. Jedino se metodom liposukcije trajno odstranjuje takav višak masnog tkiva.

Najpopularnije procedure u estetskoj hirurgiji

Liposukcija nije mršavljenje, ali jeste oblikovanje tijela

Posljednjih desetak godina liposukcija je postala sastavni dio postupaka estetske korekcije skoro svih dijelova tijela

Piše: Prim dr Amela Karabeg - spec. plastične i rekonstruktivne hirurgije

Skoro pola estetskih operacija danas je vezano za usisavanje masnog tkiva - liposukciju. To je metoda kojom se trajno odstranjuje potkožno masno tkivo, koje na drugi način nije moguće odstraniti. U svijetu je vrlo popularna i jedna je od najčešće izvođenih procedura u estetskoj hirurgiji.

Odmah treba reći da to nije tehnika za gubitak tjelesne težine niti je lijek za prekomjernu pretilost, mada je činjenica da je poslije liposukcije, uz pridržavanje zdravog načina života i odgovarajuću prehranu, moguće postići zavidne rezultate i na tom planu.
Značajno je i to što se poslije liposukcije na neki način gubi i apetit pa i to pridonosi smanjivanju pretjerane težine.

Karakteristična mjesta

Tipične nakupine koje narušavaju skladan izgled tijela su trbušni zid, slabine, bokovi, područje „jahaćih hlača", unutrašnja strana koljena, nadlaktice, podbradak kod žena, dok je kod muškaraca redovno riječ o stomaku, ali i o masnim naslagama oko dojki. Ponekada se radi i liposukcija potkoljenica zbog zadebljanja u području gležnjeva.

Bez obzira na dijete, kozmetičke tretmane ili vježbe, na tim se mjestima ovim standardnim stupcima neće značajnije i trajno popraviti lokalni nalaz. Jedino se metodom liposukcije trajno odstranjuje takav višak masnog tkiva.

 

 

 

 

Jedno od najčešćih pitanja je od kada se radi liposukcija. Neki eksperti skažu da ju je moguće izvoditi već poslije 18. godine života, drugi kao najraniju dob preporučuju 20 godina, ali svi se slažu u tome da se najbolji rezultati postiži kod osoba između 25. i 50. godine.
Uz sve navedeno, treba naglasiti da liposukcija nije preporučljiva za izvođenje kod osoba čija je težina znatno iznad normalne težine za njihovu visinu i dob.

Stare i nove metode

Na samim počecima liposukcije kao operacijske tehnike za uklanjanje suvišnog masnog tkiva isisavanje se izvodilo bez posebne pripreme. To je bila tzv. suha liposukcija. Razvojem ove tehnike došlo se do hidroliposukcije. Ta tehnika uključuje ubrizgavanje specijalne otopine u masno tkivo. Tako se masno tkivo razbija i sprečava otkidanje njegovih komadića pa se isisava gusta žuta masa. S obzirom na sve lijekove koji se nalaze u ovoj tekućini, smanjilo se krvarenje i poslijeoperacijski bolovi.
Poslije dolazi do upotrebe ultrazvučnog prijeoperacijskog razbijanja masnog tkiva, a u posljednje vrijeme i kod isisavanja s pneumatskim kanilama, koje pri kretanju kroz tkivo izazivaju vibracije. No, ove dvije posljednje metode nisu našle širu primjenu.

Princip rada

Princip zahvata je taj da se prvo u tretirano područje uvede tekućina kojom se olakšava odstranjivanje masnog tkiva i smanjuje krvarenje. Potom se posebnim kanalima masne naslage odstranjuju u simetričnim slojevima obostrano. Zahvat se izvodi specijalnim metalnim kanilama, koje se u tijelo uvode kroz male incizije (5 do 6 mm).

Nakon odstranjivanja masnih naslaga, koža se retrahira na novu podlogu. Da bi se olakšala retrakcija, pacijent nekoliko sedmica nosi posebne steznike.

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
 

Estetska hirurgija se radi samo u sklopu plastično rekonstruktivne hirurgije kao cilj liječenja pacijenata.

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: