Bosnian (BA)

Kontakt

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Call us now

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

informacije@karabeg.com

Urođene anomalije ženskog reproduktivnog sistema

„Cilj ovog teksta je upoznati roditelje o ovoj rijetkoj anomaliji, ali isto tako naglasiti značaj detaljnog pregleda novorođenčeta od strane neonatologa (dječijeg ljekara-pedijatra ).“

 

Urođene anomalije ženskog reproduktivnog sistema

Deformitet se obično ne utvrdi prije puberteta

Pažljivim pregledom mogu se otkriti anomalije ženskog reproduktivnog sistema ili se bar na njih posumnjati

Piše: Prof. dr sci prim Reuf Karabeg - specijalista opće i plastično-rekonstruktivne hirurgije

Kongenitalne anomalije ženskog reproduktivnog sistema ponekad su ili mogu biti u nadležnosti i plastično-rekonstruktivnog hirurga. U određenim slučajevima, najbolje formirani operativni tim u sastavu mora imati uz ginekologa i plastično - rekonstruktivnog hirurga.
Najčešće anomalije ženskog reproduktivnog sistema su: himen imperforatus, pregrađena ili dvostruka rodnica (vagina), urođeni nedostatak rodnice i duplikacione anomalije materice.

Uzrok nepoznat

Najveći broj ovih anomalija je bez poznatog uzroka. Neke od njih su posljedica intrauterine ekspozicije teratogenim agensima kao. npr. dietilstilbestrol ili androgeni progestini i to u toku prvih 4-5 mjeseci trudnoće.
Himenoplastika ili vraćanje nevinosti, uglavnom je u nadležnosti ginekologa i plastično-rekonstruktivnih hirurga. Veliki je broj takvih zahtjeva. Postoji, sasvim suprotno, tzv. himen imperforatus. Anatomski normalan himen (djevičnjak) ima otvor kroz koji mora proći menstrualna krv. U slučaju tzv. himen imperforatusa, takav otvor ne postoji.
Obično se ovaj deformitet ne dijagnosticira prije puberteta. Tada se zapaža da ne dolazi do menstrualnog krvarenja i pored svih prisutnih znakova menstruacije. Pregledom se nalazi neporforirani (bez otvora) djevičnjak. Rektalnim pregledom se dijagnosticira velika cistična masa u karlici koji predstavlja proširenu rodnicu (hematocoplos) ili čak i cistično uvećanu matericu (hematometra).

Opisani su slučajevi da je veliko menstrualno krvarenje u rodnici prouzrokovalo kompletnu urinarnu obstrukciju (nemogućnost mokrenja).

Pažljivim pregledom mogu se otkriti anomalije ženskog reproduktivnog sistema ili se bar na njih posumnjati. Naročito je značajan detaljan pregled novorođenčeta. Poznato je da su zbog površnog pregleda činjene greške u određivanju spola novorođenčeta.

Hirurški zahvat

Liječenje himen imperforatusa je isključivo hirurškim putem. Mogu se uraditi različite incizije (hirurški rezovi) ali se čini najbolja ona u obliku ' +' mukozne membrane -djevičnjaka ( tzv. himenotomija) , čime se omogućava evakuacija nakupljene krvi.
U dugogodišnjem radu imala sam više ovakvih kliničkih situacija i potrebe za operativnom procedurom ovoga tipa ali sam male pacijentice uvijek usmjeravao ginekolozima. Cilj ovoga članka je upoznati roditelje o ovoj rijetkoj anomaliji ali isto tako naglasiti značaj detaljnog pregleda novorođenčeta od strane neonatologa (dječijeg ljekara-pedijatra ).

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: