Bosnian (BA)

Kontakt

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Call us now

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

informacije@karabeg.com

Rak dojke kod muškaraca

„U zaključku bi se trebalo naglasiti da na ovu bolest moramo misliti i ponešto o njoj znati. Samopregled se dakle, ne preporučuje samo jednom mjesečno ženama već bi ga barem u 2 mjeseca trebali uraditi i muškarci.“

 

Rijetko, ali se dešava

I na karcinom dojke kod muškaraca utječu hormoni

Kada se pacijent prvi put javi na pregeld, obično već postoje metastaze, u druge, udaljene organe

Piše: Prof. dr sci prim Reuf Karabeg - specijalista opće i plastično-rekonstruktivne hirurgije

Rak dojke kod muškarca je relativno rijetka bolest. Učestalost iznosi 1% učestalosti karcinoma dojke kod žena. Prosječna starost bolesnika u vrijeme postavljanja dijagnoze iznosi 60 godina. U trenutku kada se pacijent prvi put javi ljekaru na pregled, nažalost, u najvećem broju slučajeva već postoje metastaze (proširenje procesa, najčešće krvlju ) u druge, udaljene, organe.

Etiologija (uzroci)

Kao i kod žena, na karcinom dojke kod muškaraca, uticaj imaju hormoni. Od uzročnoga značaja mogu biti visoka koncentracija estrogena, promjena odnosa androgeni (muški spolni hormoni) -estrogeni (ženski spolni hormoni) ili abnormalna osjetljivost tkiva dojke na normalnu koncentraciju estrogena.

Klinički znaci

Glavni simptomi su pojava bezbolne tumerfakcije (otekline) ispod  bradavice, curenje ili ulceracija (erozija ili rana) na bradavici.
(Samo) pregledom se obično nalazi tvrda, nejasno ograničena, bezbolna tumerfakcija ispod bradavice dojke.
Vrlo često pojavi karcinoma prethodi ginekomastija ( dobroćudno povećanje dojki kod muškaraca) o kojoj smo ranije pisali.
Sama sekrecija (curenje) iz muške dojke je rijetka pojava, ali ovaj simptom je vrlo ozbiljan jer u preko 75% slučajeva uzrokovan je karcinomom dojke.
Klasifikacija stadijuma bolesti je ista kao i kod žena. Kod muškaraca u diferencijalnoj dijagnozi dolazi metastatski karcinom iz nekog drugog organa (najčešće prostate) ali i ginekomastija.

Dijagnostika

Dijagnostika je vrlo slična dijagnostici kod karcinoma dojki kod žena. Laboratorijski nalazi, ultrasonografija, punkciona biopsija (iglom) , kompjuterizirana tomografija (CT) ili magnetna rezonanca (MRI) su, u različitim kombinacijama, sastavni dio preoperativne pripreme ili ponekad, u neoperabilnim slučajevima, samo dijagnostike i određivanja stadijuma bolesti koji će omogućiti najdekvatniju konzervativnu terapiju.

Liječenje

U operabilnim slučajevima treba, najčešće, uraditi modificiranu radikalnu mastektomiju. Sama tumorektomija (odstranjivanje tumora) je moguća u ranom stadijumu, koji se izuzetno rijetko otkriva, pošto je karcinom dojke najčešće diseminirana (proširena u druge organe) bolest već u vrijeme postavljanja dijagnoze. Indikacije za konzervativnu terapiju, lijekovima, hemoterapijom i zračenjem, su vrlo slične kao kod kriterijuma za liječenje karcinoma dojke kod žene.
Kod uznapredovaloga stadijuma karcinoma dojki ranije se radila palijativna mjera kastracije kojom se u 70% slučajeva postizala evidentna regresija tumora i metastaza, što je dvostruko više nego kod žena, nakon kastracije. Prosječno trajanje remisije trajalo je 30 mjeseci što je nesumnjivo produžavalo život pacijenta.
Danas se umjesto kastracije preferiraju i postižu dobri rezultati sa hormonskom terapijom ( tamoxifen, koji je antiestrogen) kod bolesnika sa receptor pozitivnim tumorom, što nam saopštava patolog nakon patohistološke analize odstranjenoga tkiva i određivanja tumorskih receptora. Novi lijek koji reducira proizvodnju estrogena i time smanjuje smrtnost od karcinoma dojke zove se exemestan. Sve do nedavno onkolozi su kao postoperativnu terapiju prepisivali samo tamoxifen, lijek koji je djelotvorno utjecao na smanjenje rizika od ponovne pojave karcinoma i to za 33%. Sada je, prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji na 4. 742 žena u menopauzi, smrtnost smanjena za 17 posto ako se nakon tri godine davanja tamoxifena, terapija nastavi berem još godinu dana exemestanom. .
Zahvaljujući metodi koja se sastoji u trominutnoj radioterapiji u operacijskoj sali, za vrijeme uklanjanja tumora,  i korištenju topline (‘’termoablacija’’) u hirurškoj tehnici protiv raka dojke, polažu se nade u bolje rezultate u smislu smanivanja stope recidiva (ponovnoga javljanja) I produžavanja života pacijenata.

Prognoza

Prognoza karcinoma dojke kod muškaraca je znatno lošija nego kod žena. Od ukupnoga broja bolesnika bez obzira na stadijum bolesti 5 godina preživi 36% a 10 godina 17% pacijenta.

Zaključak

U zaključku bi se trebalo naglasiti da na ovu bolest moramo misliti i ponešto o njoj znati. Samopregled se dakle, ne preporučuje samo jednom mjesečno ženama već bi ga barem u 2 mjeseca trebali uraditi i muškarci.

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: