Bosnian (BA)

Kontakt

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Call us now

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

informacije@karabeg.com

Operativne tehnike: Artroskopija - endoskopija

“Često netačno spominjana kao “laserska operacija”, artroskopija je metoda minimalno invazivnih operativnih zahvata, kojim kroz male rezove cijeli tok operacije operator I osoblje, a u većini slučajeva i bolesnik, prate na monitoru, gdje je slika iz zgloba uvećana tridesetak puta”

 

Gledanje u zglob

Operacija se izvodi kroz dva malena reza kroz koje uvodimo artroskop i instrumente po potrebi

Piše: Prof. dr sci prim Reuf Karabeg - specijalista opće i plastično-rekonstruktivne hirurgije

Artroskopija (arthros – zglob, scopein – gledati) je operativna tehnika kojom se mogu izvesti najrazličitiji zahvati na zglobovima i vanzglobnim prostorima. Doslovno prevedeno znači «gledanje u zglob». Artroskopija, često spominjana netačno kao „laserska operacija“, metoda je minimalno invazivnih operativnih zahvata kojom kroz male rezove ( veličine do 1cm) upotrebom optičkih instrumenata– sustava leća ( koji su povezani s kamerom) i osobito dizajniranih malih instrumenata, ciijeli tok operacije operater i osoblje, a u većini slučajeva i bolesnik, prate na monitoru, gdje je slika iz zgloba uvećana oko trideset puta.

Razvoj artroskopije kao metode

Zanimanje za gledanje u zglob i prvo dijagnostiku, pa zatim i liječenje ozljeda koljena, sežu još u 19 stoljeće. Prvi artroskop sličan današnjem konstruiran je početkom dvadesetog stoljeća, a artroskopija u današnjem smislu počela se, kao operacijska metoda, koristiti početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
Operacija se izvodi kroz dva malena reza kroz koje uvodimo artroskop i instrumente po potrebi. Najčešće se izvodi artroskopija koljena a anestezija je tzv. spinalna anestezija ( injekcija u ‘’ kičmeni kanal’’), nakon koje je potrebno mirovanje oko 24h. Suvremeni trend u artroskopiji koljena je lokalna anestezija, tako da je bolesnik već dva sata nakon zahvata potpuno pokretan i najčešće odlazi kući.

Zašto artroskopija?

Najčešća indikacija za artroskopsku operaciju npr. koljena danas je puknuće meniska, kada artroskopski prikažemo i odstranimo ili ev. repariramo puknuti dio meniska. Od ostalih indikacija valja spomenuti slobodna zglobna tijela, puknuće zglobne hrskavice, presađivanje zglobne hrskavice, te akutnu ozljedu koljena sa izljevom krvi u koljenski zglob, kao i razvoj artrotskih promjena u zglobu. Današnji razvoj artroskopije kao metode omogućava nam da većinu ozljeda koljena liječimo minimalno invazivno, dakle artroskopski.
Artroskopija je karakterizirana minimalnom hirurškom traumom, smanjenim vremenom trajanja hospitalizacije nakon koje slijedi izrazito brzi oporavak.
Posljednjih godina predstavljen je veliki broj novih artroskopskih operativnih tehnika, usavršene su stare artroskopske operacijske tehnike, što je hiruršku artroskopiju dovelo u red najučestalijih operacija u ortopedskim operacijskim salama.
Nema dijela lokomotornog aparata koji ne može biti artroskopiran, počev od koljena, preko ramena, laktova, ručnih zglobova, kukova, gornjeg nožnog zgloba, malih zglobova ruku i stopala, do endoskopije kičmenog kanala. Danas koristimo artroskopiju i u hirurgiji izvanzglobnih prostora, na pr. u hirurškom liječenju sindroma karpalnog kanala, bolesti Ahilove tetive, ramena, plantarnih fasciitisa itd. Promatrajući tako širok prostor primjene artroskopskih tehnika, primjerenije bi bilo, umjesto dosadašnjeg naziva artroskopija, upotrebljavati naziv endoskopija sustava za kretanje. Korištenje mogućnosti telemedicinskih videokonferencija, telehirurgije i teleedukacije omogućit će brži i kvalitetniji napredak medicine u svrhu poboljšanja njege za bolesnike, naročito u manjim centrima, koji time dobivanju mogućnost direktnog (u realnom vremenu) mentorstva vrhunskih eksperata, kao i mogućnost prezentacije vlastitog rada.
Razvojem artroskopskih tehnika, danas je izuzetno rijetka potreba za velikim rezom kod bilo koje ozljede i stanja u mnogim zglobovima.

 

 

 

 

Vrijeme operacije

Usporedno s povećanjem broja ozljeda zglobova pojavila se i potreba za njihovim što učinkovitijim zbrinjavanjem te za što bržim povratkom sportu.
Govoreći o akutnim ozljedama koljena, u vodećih svjetskih sportskih traumatologija, danas je prevladavajući stav da svaku akutnu ozljedu koljena treba sanirati što je prije moguće, što u većini slučajeva znači učiniti artroskopiju koljena odmah! Takav stav omogućava akutno zbrinjavanje i reparaciju ozljeda, spriječava brzo propadanje mišića natkoljenice, omogućava rani početak fizikalne terapije i izrazito skraćuje vrijeme oporavka od ozljede i povratka svakodnevnim aktivnostima, kao i sportu. Taj izuzetno skraćeni period od ozljede do operacije danas je toliko kratak, da većina poznatih skijaških centara već na samim skijalištima ima trauma centre, koji u roku od 24 sata od ozljede potpuno zbrinjavaju ozljede, čak i u smislu rekonstrukcije ligamenata i sl.

Rizici od artroskopije

Možemo reći da su rizici od artroskopske operacije koljena danas minimalni. Najčešća komplikacija, kao i u drugih operacija, je infekcija koljena i to od 0, 1 do 1% i u najvećem broju slučajeva je vrlo lako izlječiva. Tu valja spomenuti i minimalan rizik od ozljeda koljenskih struktura za vrijeme operacije. Značajno je manji rizik od ozljeda krvnih žila i živaca za vrijeme operacije od oko 0, 01%.
Artroskopija nije rezervirana samo za sportske ozljede koljena. Upotrebljavamo je i kod, danas sve više prisutnih degenerativnih bolesti, tj. artroze. Tada hrskavica postupno postaje neravna ili nestaje uzrokujući time česte otekline i bolove. Ovisno o stupnju oštećenosti hrskavice, koljeno možemo „očistiti“ upotrebom motoriziranih instrumenata (shavera ili „brijača“), zagladiti rubove oštećenja i na taj način usporiti proces artroze, a samim time i umanjiti otekline i bolove. Na taj način omogućujemo osobama s uznapredovanim promjenama da lakše funkcioniraju do konačnog zahvata – ugradnje proteze koljena.
Kod mlađih ljudi, u slučajevima lokalizirane ozljede hrskavice s oštećenjem do 3 cm, u posljednje se vrijeme pojavila i opcija transplantacije hrskavice. U prvom zahvatu očisti se oštećenje i uzme se dio zdrave hrskavice, koji se pošalje u laboratorij gdje se hrskavične stanice umnožavaju na specijalnoj podlozi. U drugom zahvatu tako uzgojenu hrskavicu postavljamo na mjesto oštećenja i to sve bez „otvaranja“ zgloba.

Za kraj, od artroskopkih operacija ne treba strahovati. Njihova invazivnost je minimalna što za pacijenta znači brz oporavak i povratak prijašnjim aktivnostima.

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: