Bosnian (BA)

Kontakt

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Call us now

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

informacije@karabeg.com

Kako liječiti urasli nokat

Ovom nevoljom oduvijek su se bavili pedikeri, ali on sve češće prevazlazi njihove mogućnosti, pa je potrebna liječnička intervencija

Piše: Dr. Amel Hadžimehmedagić

Urasli nokat (Unguis incarnatus) je stečena promjena, koja nastaje najčešće na palčevima stopala. Razlozi za urastanje nokta u okolno meko tkivo prsta su razni, ali najčešća su dva: tijesna obuća i pogrešna njega.
Problem je, čini se, postao posebno aktuelan s ulaskom u modu cipela uskog vrha. Krilatica "Noga lička, a cipela bečka" najbolje oslikava osnovni preduvjet za bolno urastanje nokta u meko tkivo.

Rezati ravno

Ovom nevoljom oduvijek su se bavili pedikeri, ali on sve češće prevazilazi njihove mogućnosti, pa je potrebna liječnička njega. Segment hirurgije koji se bavi ovim i sličnim problemima na stopalima naziva se podijatrija. Da bismo lakše razumjeli ovaj bolni proces, treba poznavati osnovne podatke o samim noktima. Oni su, na neki način, analog životinjskim kandžama. Formirani su od rožnatog tkiva u obliku pločica smještenih na stražnoj strani krajnje periferije prstiju. Rastu iz svog osnova prema periferiji i završavaju se slobodnim rubom.
Bočni rubovi nokatne ploče naslonjeni su na meko tkivo kože prstiju i njime su praktično oivičeni.

Slobodni rub je onaj dio nokta koji obrezujemo ili ravnamo turpijicom.
Važno je znati da slobodni rub nokatne ploče treba obrezivati ravno. Tako se izbjegava njeno savijanje. Ako se usljed krivog rezanja savija i uz to bude izložena kontinuiranom pritisku, dolazi do urastanja jedne ili obje bočne ivice u kožu i meko tkivo bočne strane prstiju.
Nokatna ploča, koja je isprva uglavnom ravna, sada postaje sve više zakrivljena i u poprečnom presjeku ima oblik potkovice. A osobe s uraslim noktom najčešće same pribjegavaju radikalnom obrezivanju noktiju, i to tako što uporno režu uglove slobodnog ruba i dio urasle bočne ivice, čime se samo privremeno riješi osnovni problem.

Bolovi i upala nakratko nestaju i osoba se ponovo bezbrižno kreće u omiljenim cipelama. Sve dok nokat ponovo na naraste i ponovo zauzme još čvršću poziciju urastanjem u meko tkivo.
Tada se ponovo javljaju poznate tegobe zbog kojih pacijenti izbjegavaju kretanje, a za mlade ljude koji žele nositi obuću u trendu to postaje i više od zdravstvenog problema.

Jednostavna operacija

Ako se na vrijeme nokatna ploča počne strpljivo i redovno obrezivati tako što će slobodni rub imati ravnu ivicu, postoje šanse da se problem riješi. U protivnom, neminovna je hirurška intervencija.
Sama operacija izvodi se u lokalnoj anesteziji, traje veoma kratko i veoma je komforna i za pacijenta i za operatera.
Odstranjenjem urasle bočne ivice nokatne ploče sve do korijena i uklanjanjem granulacionog inficiranog mekog tkiva uz rub uraslog nokta, problem se trajno rješava.
Pacijenti su bez tegoba i zadovoljni estetskim efektom te novoformiranim izgledom nokatne ploče, ali i time što više nema prepreke u zadovoljenju modnih prohtjeva.

Idealni uvjeti za razvoj infekcije

Kroz oštećenu kožu otvara se put za neometan prodor bakterija i gljivica. Ambijent poput stopala, koje je veći dio dana u tijesnoj obući, a nerijetko i u sintetičkim čarapama i uvijek prirodno vlažan od znoja, idealan je za razvoj infekcije.
Urasli rub nokta u mekom tkivu predstavlja strano tijelo, a njegovo stalno zasijecanje u tkivo udruženo s infekcijom izaziva otok, bol i pojavu gnojne sekrecije i granulacija.

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: