Bosnian (BA)

Kontakt

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Call us now

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

informacije@karabeg.com

Šta je Meckelov divertikulum

Imajući u vidu moguće komplikacije koje se mogu javiti kod osoba koje imaju Meckelov divertikulum, isti treba odstraniti kada se tokom abdominalne operacije ( trbušnih organa) nađe kao 'slučajan nalaz'.

Hirurgija: Šta je Meckelov divertikulum

Urođena anomalija slična slijepom crijevu

Terapija je, dakle, potrebna samo u slučajevima komplikacija ili pri slučajnom otkrivanju za vrijeme neke druge abdominalne operacije

Piše: Prof. dr sci prim Reuf Karabeg - specijalista opće i plastično-rekonstruktivne hirurgije

Meckelov divertikulum predstavlja kongenitalnu anomaliju: ostatak omfaloenteričkog duktusa (žumanjčanog drška).

Praktično izgleda vrlo slično pravom crvuljku ('slijepom crijevu'). Dug je 25-60 mm

(prosječno 29 mm) , širok 5- 25 mm (prosječno 19 mm) i izgleda kao bočno položena prstolika vreća na tankom crijevu. Od ulijevanja tankog u debelo crijevo nalazi se na 30-60 cm kod novorođenčeta a oko 50 cm kod odraslih. U oko 74% slučajeva je slobodan a u oko 26% slučajeva fiksiran je za pupak.

Ime je dobio po F. Meckelu početkom 19. vijeka iako je originalno još opisan 1598. g. od strane F. Hildanius-a.

Meckelov divertikum se nalazi u 1-2% ljudi. U većini slučajeva ostaje bez simptoma –ipak, u 4-10% slučajeva dolazi do komplikacija u njemu.

Najčešće komplikacije su:

  • začepljenje crijeva (35%) ,
  • krvarenje iz probavne cijevi (32%).
  • upala samog divertikuluma (divertikulitis- 22%) , slično upali slijepog crijeva;
  • perforacija (pucanje istoga) što dovodi do peritonitisa (životno ugrožavajuće kliničko stanje upale peritoneuma ili potrbušnice) - 10%
  • fistule, razvoj tumora i sl. -1%

Krvarenje iz Meckelovog divertikuluma nastaje u slučajevima ektopične ('zalutale') sluznice želuca u sam divertikulum sa razvojem ulkusne bolesti.

Izuzetno važno je naglasiti da je klinička slika upale Meckelovog divertikuluma vrlo slična upali slijepog crijeva.

Stoga, mi, opšti hirurzi znamo, da kod svake kliničke slike upale slijepog crijeva, koja nije sa sigurnošću potvrđena za vrijeme operacije, treba revidirati (pregledati) tanko crijevo i to oko 160 cm ka proksimalno ('uzvodno-ka želucu') da bismo eventualno našli Meckelov divertikulum koji je uzrok simptomatologije ( a ne, kako je očekivano, slijepo crijevo).

Neki hirurzi zastupaju stav da samo u bolesnika sa akutnim, puknutim slijepim crijevom i ograničenom upalom potrbušnice, ne treba tražiti ovaj divertikulum da se ne bi propagirala upala i na ostali dio potrbušnice što bi dodatno ugrozilo život pacijenta.

Moguće je samo odstranjenje divertikuluma, slično odstranjenju slijepog crijeva.

Kada je baza divertikuluma šira, mora se raditi resekcija (odstranjenje) segmenta crijeva sa pripadajućim divertikulumom. Kada divertikulum krvari, potrebno je krvarenje zaustaviti, najčešće odstranjenjem segmenta crijeva i isamog divertikuluma.

Terapija je, dakle, potrebna samo u slučajevima komplikacija ili pri slučajnom otkrivanju za vrijeme neke druge abdominalne operacije

Imajući u vidu moguće komplikacije koje se mogu javiti kod osoba koje imaju Meckelov divertikulum, isti treba odstraniti kada se tokom abdominalne operacije ( trbušnih organa) nađe kao 'slučajan nalaz'. Odstupanje od tog principa je opravdano samo u slučaju znatnog povećanja operativnoga rizika zbog komplikovanosti osnovne operacije kojoj je pacijent podvrgnut i tokom koje je Meckelov divertikulum slučajno otkriven.

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: