Bosnian (BA)

Kontakt

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Call us now

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

informacije@karabeg.com

Patološki rast i bujanje tkiva

"Mada se originalni naziv tumor odnosi na otok ili tumorfakt, u kliničkom radu tumor je sinonim za neoplazmu (patološki rast i bujanje tkiva), koja može biti benigna ili maligna, što zavisi od njenih patoloških, histoloških i kliničkih karakteristika."

 

Zabluda je da tumor ne treba operirati

I benigni tumori ponekad mogu biti fatalni ako urastaju ili pritišću druga tkiva i organe pa time remete njihovu funkciju

Piše: Prof. dr sci prim Reuf Karabeg - specijalista opće i plastično-rekonstruktivne hirurgije

Mada se originalni naziv tumor odnosi na otok ili tumorfakt, u kliničkom radu tumor je sinonim za neoplazmu (patološki rast i bujanje tkiva), koja može biti benigna ili maligna, što zavisi od njenih patoloških, histoloških i kliničkih karakteristika. Maligna neoplazma uglavnom pokazuje nepotpunu diferencijaciju ćelija, atipičnu strukturu tkiva, infiltrativni rast koji ne ograničava prava kapsula. Stvaranje metastaza širenje u druga tkiva i organe putem limfnih i krvnih sudova je naj nesretni ja karakteristika zloćudnih tumora.

Imunološki procesi

Benigni tumori nemaju takve karakteristike mada oni ponekad mogu biti fatalni ako urastaju ili pritišću druga tkiva i organe i time remete njihovu funkciju. Klinički ovi tumori se kreću od crvenkastih, smeđih i bjeličastih zona do glatkih ili ulceroznih papula, čvorića ili dubokih ulceracija.
Postoje brojni unutrašnji i vanjski činioci koji učestvuju u pojavi i širenju malignih procesa. Uzroci maligne transformacije mogu biti različiti faktori:Imunološki, fizički (zračenje), hemijski (kancerogene materije)i biološki (virusi).
Maligno oboljenje kao posljedica imunoloških poremećaja već se dugo proučava i mnogi smatraju da nastaje kada je oštećen ćelijski imunitet nadležan za zaštitu organizma.

Najčešći fizički kancerogeni su elektromagnetski talasi koji se sastoje od infracrvenih, ultraljubičastih, X, gama i kosmičkih zraka. Ipak, glavni fizički uzročnici karcerogeneze su jonizirajuće zrake i ultravioletni zraci.
Sunce je prirodan izvor UVzračenja, ali ni dugotrajni efekti kvarcne lampe i solarijuma ne mogu se ignorirati. Mehanizam djelovanja je jonizacija i stvaranje slobodnih radikala koji oštećuje molekul DNKa i dovode do malignog preobražaja.
Fotostarenje podrazumijeva promjene u funkciji i izgledu kože zbog dugotrajnog izlaganja suncu. Klinički gledano, fotostarenje karakterizira šarolika pigmentacija, boranje, labavost kože, teleangiektazije, sklonost modricama i na kraju premalignem i maligne neoplazije na izloženim zonama.

Hemijski kancerogeni su najčešće ciklični ugljovodonici, arsen, atmosferski zagađivači i si. Većina njih su prekancerogeni i postaju kancerogeni tek nakon što ih obradi organizam.

Tako se nitriti, koji se često koriste kao konzervans u hrani naročito u suhomesnatim proizvodima u želucu pretvaraju u nitrozamin koji može da djeluje kancerogeno na jetru.

Važna je prevencija

Biološka kancerogeneza može biti posljedica aktivacije gena koji imaju potencijal izazivanja raka, nalaze se normalno u jezgri ćelije gdje pod djelovanjem onkogenih virusa dolazi do hromozomskih oštećenja u smislu mutacije pa ćelija izgubi mogućnost normalnog rasta i dijeljenja te prelazi u malignu (zloćudnu).

Procjenjuje se da pogrešna prehrana može biti odgovorna za nastanak jedne trećine do polovine svih kancera. Alkoholna pića, posebno u kombinaciji sa pušenjem povećavaju rizik za nastanak raka gornjih dijelova probavnoga i disajnoga trakta. Više od 95 posto oboljelih od raka pluća su pušači. Pušenje je definitivno glavni egzogeni faktor u nastanku raka dojke.
Jedna od najčešćih zabluda je da tumor ne treba operirati. Upravo suprotno, tumor treba odstraniti na vrijeme i spriječiti prelazak iz dobroćudnoga u zloćudni proces.

A posebno valja naglasiti da je prevencija nastanka raka u velikoj mjeri moguća i da je svaki rak izlječiv ako se pacijent javi ljekaru u optimalno vrijeme.

Preporuke za ishranu

Smatra se da nastanak većine kancera ovisi o načinu ishrane. Zato se preporučuje smanjenje unosa zasićenih i nezasićenih masti sa 40 na 30 posto ili manje od ukupnoga unosa kalorija. To bi sigurno smanjilo učestalost raka dojke i debeloga crijeva. U svakodnevnu ishranu bi trebalo uvesti više voća, povrća bogatoga karotenom i proizvode od integralnih žitarica. Na minimum treba svesti unošenje hrane konzervirane solju kao i dimljene namirnice. To može smanjiti učestalost raka želuca i jednjaka.

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: