Bosnian (BA)

Kontakt

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Call us now

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

informacije@karabeg.com

Bazocelularni karcinom

Bazocelularni karcinom (BCK) najčešći je maligni tumor kože. Tri do četiri puta je češći od planocelularnog karcinoma (PCK) i tri puta češći kod muškog spola.

 

Najčešći maligni tumor kože

Treba se čuvati rane koja dugo ne zarasta

Liječenje u ranoj fazi vrlo je jednostavno, a sinonim izlječenja je hirurško odstranjivanje u cijelosti

Piše: Prim dr Amela Karabeg - spec. plastične i rekonstruktivne hirurgije

Bazocelularni karcinom (BCK) najčešći je maligni tumor kože. Tri do četiri puta je češći od planocelularnog karcinoma (PCK) i tri puta češći kod muškog spola.
Obično se javlja kod osoba starijih od pedeset godina, mada se može sresti i kod mladih ljudi i djece. Tipičan je za osobe plave kose i očiju.

Najčešći uzrok nastajanja ove vrste karcinoma kože jeste hronično izlaganje suncu i vjetru. Zato je i razumljivo što se on najčešće javlja kod poljoprivrednika, farmera i mornara

Spor rast

Bazocelularni karcinom najčešće se pojavljuje na licu, i to izuzetno često na lokacijama koje su vrlo kompleksne za hiruški rad kao što su očni kapci i nos.
Cesto se pojavljuje i na otkrivenim dijelovima tijela (šaka), znatno rjeđe na ostalim. Ova vrsta karcinom raste vrlo sporo i podmuklo. Prije nego što bolesnik shvati da se treba javiti liječniku, mogu proći mjeseci, pa i godine. Naša iskustva su da od početka bolesti do javljanja na pregled najčešće prođe četiri do pet godina.
Bazocelularni karcinom rijetko metastazira. Do sada je u literaturi opisano manje od 150 pacijenata s limfogenim ili hematogenim metastazama. Stoga smo ovaj oblik karcinoma nazvali dobroćudnim, iako je po patohistološkim karakteristikama zloćudan. Prema kliničkom ponašanju, sporom rastu i stoga što u principu ne daje metastaze, to jest ne širi se u druga tkiva, ovaj karcinom ponaša se be nigno.

No, postoji druga vrsta problema. Bazocelularni karcinom, naime, vrlo je teško razlikovati od planocelularnog. Oni su vrlo slični, a klinički potpuno različiti. Planocelularni karcinom kože ponaša se mnogo agresivnije i širenje u druga tkiva vrlo je često.

Liječenje u ranoj fazi je jednostavno. Sinonim izlječenja je hirurško odstranjivanje u cijelosti.

U ovom slučaju dovoljno je hirurški odstraniti tumor i dva do tri milimetra zdrave kože, dok kod planocelularnog karcinom treba odstraniti i pola centimetra kože od ruba tumora da bi se smanjila mogućnost ponovnog javljanja na istom mjestu.

Bezbolan čvorić

U kasnijoj fazi bolesti kod planocelularnog karcinoma, uz odstranjivanje primarnog tumora, često se radi i otklanjanje tumora koji se proširio u neki drugi organ, najčešće regionalni limfni čvor ili čvorove.
No, u oba slučaja neophodna je patohistološka (PH) potvrda kliničke dijagnoze.
Smrt obično dolazi zbog širenja tumoroznog procesa prema mozgu i zbog erozije velikih krvnih sudova. Klinički je najčešći nodularnoulcerativni oblik.
On započinje kao bezbolan čvorić čvršće konzistencije i žućkastocrvene ili žućkastosmeđe boje.
U daljnjem toku u središtu tumora pojavljuje se udubljenje poput kratera s nepravilnim rubovima. U principu, rana koja ne zarasta tri mjeseca, uvijek je sumnjiva na ovaj tip raka kože.

Faktor - vrijeme

Liječenje je jednostavno u ranoj fazi bolesti, jer se nakon hirurškog odstranjivanja tumora u toj fazi postiže stopostotno izlječenje. Zato se ne bi smjelo dozvoliti da čovjek izgubi život zbog vrlo lako preglednog tumora.

Predisponirajući faktori

Postoje i drugi predisponirajući faktori kao što su izlaganje X-zracima, ožiljci i razna oboljenja kože. Pacijenti šesto navode i povrede na licu, obično žiletom pri brijanju.

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: