Bosnian (BA)

Kontakt

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Call us now

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

informacije@karabeg.com

Maligni melanom – najčešće zablude

„Nema dokaza koji bi podržali opće prihvaćeno mišljenje da je porast malignih melanoma posljednjih godina na neki način povezan s gubitkom ozona. “

Maligni melanom – najčešće zablude

Efikasan je jedino hirurški zahvat

Najveća zabluda koja vlada kod našeg naroda je da se madeži ne smiju dirti ili hirurški odstraniti

Piše: Prof. dr sci prim Reuf Karabeg - specijalista opće i plastično-rekonstruktivne hirurgije

Učestalost javljanja melanoma stalno raste posljednih godina. Iako se javlja u samo četiri posto svih oblika raka kože, odgovoran je za čak 80 posto smrtnih slučajeva..
Učestalije se javlja u populaciji bijelaca i kod osoba svijetlije puti. Podjednaka je učestalost kod muškaraca i žena, ekstremno je niska kod djece, a raste sa starenjem kod odraslih.

Učestalost nastanka melanoma, kao i drugih kancera kože, povećava se izlaganjem ultravioletnom zračenju.

Pojava novoga pigmentisanoga mladeža treba uvijek da pobudi sumnju na maligni melanom.
Oko 1/3 svih zloćudnih mladeža potiče od pigmentisanih dobroćudnih mladeža. Obzirom da prosječan odrasli bijelac ima 15-20 mladeža, od najveće važnosti je da kliničar prepozna različite dobroćudne pigmentirane tumore kože i da ima jasnu predstavu o indikacijama za biopsiju (slanje na PH analizu kod patologa-pregled ćelija pod mikroskopom) ili uklanjanje nevusa.

U zadnje vrijeme koristi se sve više i dermatoskopija kao pomoćna metoda u dijagnostici ovakvih agresivnih zloćudnih tumora. Melanomi se uglavnom klasificiraju u tri različite grupe na osnovu kliničkih i histoloških karakteristika (1-melanom koji se površno širi, 2-nodularni i 3-LMM.) ali i prema stepenu invazije derma (Clark I-V ) i ukupnoj debljini lezija (Breslow I-V). Naravno da je prognoza bolja ako su melanomi nižega stepena i ako nema udaljenih metastaza.

Zablude

 • Iako postoji strah bolesnika da već prilikom postavljanja dijagnoze postoje udaljene metastaze, to je na sreću vrlo rijetko tačno. Prema podacima American Cancer Societyja, samo četiri posto bolesnika u trenutku postavljanja dijagnoze ima udaljene metastaze (npr. kod malignoma tumora jajnika do 60 posto bolesnica već ima udaljene metastaze prilikom postavljanja dijagnoze).
 • Najveća zabluda kod našega naroda je da se mladeži ne smiju dirati ili hirurški odstraniti. Upravo suprotno: kada se dobroćudni mladež otkloni i kada patolog potvrdi na PH analizi da je otklonjen u cijelosti, svaka opasnost po život pacijenta prestaje pošto iz ničega (dakle odstranjenoga) ne može se desiti maligna transformacija. Suština je da ne smijemo dozvoliti da mladež pred očima okoline i pacijenta i lako dostupan pogledu i pregledu ljekara dovede do smrtnoga ishoda.
 • Mišljenje da je potrebno široko odstranjenje melanoma je iz vremena kad se nije znalo da se melanomi različita stepena invazije ponašaju različito. Nekadašnja preporuka da se ekscizijski rub nalazi pet centimetara od ruba tumora je promijenjena, pa je sadašnji stav da resekcija mora biti toliko centimetara od ruba lezije koliki je stupanj po Clarku odnosno Breslowu (npr. tumor II. stupnja - resekcija 2 cm od ruba tumora). U novije vrijeme i ta se udaljenost smanjuje.
 • Nema dokaza koji bi podržali opće prihvaćeno mišljenje da je porast malignih melanoma posljednjih godina na neki način povezan s gubitkom ozona. Članak objavljen u britanskom časopisu za rak pokazuje da je zastupljenost malignog melanoma u Norveškoj od 1957. - 1984. porasla za 350 posto kod muškaraca i 440 posto kod žena. U tom razdoblju nije bilo promjena u ozonskom sloju iznad Norveške, niti znatnijih promjena u godišnjem izlaganju UV zrakama koje potječu od sunca.

Studija američke mornarice pronašla je najviše melanoma kod ljudi koji cijelo vrijeme rade u zatvorenom prostoru. Najmanje je slučajeva zabilježeno kod onih koji rade povremeno i u zatvorenom i u otvorenom prostoru.

 

 

U zaključku iznosimo stav da preveliko ili premalo izlaganje suncu je štetno, a umjereno zdravo.

 • Danas je trauma kao mogući uzrok nastanka melanoma u fazi preispitivanja. Nema sigurnih dokaza da hronična iritacija ili trauma mogu dovesti do maligne transformacije

Karakteristike koje pobuđuju sumnju nastanka melanoma ili melanomatoznu transformaciju nevusa (obratite osobitu pažnju na sljedeće):

 • raste li postojeći mladež ili se pojavljuje novi (melanomi stalno rastu)
 • ima li mladež nepravilan ili razveden rub (mladeži su pravilnih rubova)
 • promjena boje mladeža od smeđe u crnu, tamnoplavu ili crvenu (melanomi mijenjaju boju)
 • neravnomjernost pigmentacije (melanomi mogu imati nekoliko boja unutar jednog mladeža)
 • prelazi li mladež veličinu od 0, 6 cm (većina dobroćudnih mladeža manja je od navedenoga)
 • je li mladež upaljen ili crvenog ruba (normalni mladež nije upaljen)
 • je li se mladež počeo uzdizati (kod melanoma postoji vertikalni rast)
 • postoji li krvarenje, vlaženje ili stvaranje kruste
 • postoji li blagi svrbež mladeža
 • je li se pojavio čvorić oko mladeža
 • Lokalizacija: Leđa, donji ekstremiteti, mjesto podložno iritaciji ili povredi

Što više gore nabrojanih karakteristika pronađemo kod određenoga pacijenta, sumnja na nastanak malignoga melanoma je veća.

Prognoza
Prognoza melanoma ovisi o različitim faktorima, a najvažniji su faza rasta, debljina tumora i dubina invazije u kožu, odnosno potkožno tkivo. Tumori u radijalnoj fazi nemaju sposobnost metastaziranja, a ako su u cijelosti odstranjeni, ne vraćaju se (ne recidiviraju).

Prema statističkim podacima American Cancer Societyja, melanom je u SAD-u jedan od tumora s relativno dobrom prognozom. Petogodišnje preživljavanje je 90 posto, a desetogodišnje za melanome in situ (bez metastaza) 100 posto, kod melanoma debljine do 1, 5 mm 90 posto, za one debljine 1, 5 - 3 mm 75 posto, za one debljine 3 - 4 mm 55 posto te 40 posto kod debljine tumora veće od 4 mm. Bolesnici s metastazama u regionalnim limfnim čvorovima imaju petogodišnje preživljavanje samo 30 posto, a bolesnici s udaljenim metastazama 5 do 10 posto.

Prognoza ovisi i o nekim kliničkim pokazateljima, pa stariji imaju lošiju prognozu od mlađih, a muškarci lošiju nego žene.

Pošto je hirurški zahvat jedini efikasni način liječenja, prepoznavanje i rano liječenje atipičnih pigmentiranih mladeža, bolesniku mogu spasiti život

e-max.it: your social media marketing partner
 

. . . . .

Karabeg Medical Group

Himze Polovine br. 39
71 000 Sarajevo;
Bosna i Hercegovina

tel: +387 33 556 556
fax: +387 33 556 555

 

 

 

 

© 2016 Karabeg Medical Group - All rights reserved | Site map

 

 

Pratite nas na Facebooku: