Povećanje grudi

Augmentacijska mamoplastika je stručni naziv za povećanje nedovoljno razvijenih grudi, najpopularniju estetsku proceduru uopšte i jedan je od najčešćih zahvata u Poliklinici Karabeg. Također, ovom operacijom se mogu restaurirati asimetrične kao i podići gravitacijom spuštene grudi.

 

KANDIDATI

Idealan kandidat za povećanje grudi je mlada osoba dobrog kvaliteta kože, urednog oblika i simetrije grudi, bez deformiteta torakalnog zida i bez genetske predispozicije za razvoj keloidnih ožiljaka.

 

PLANIRANJE I PRIPREME ZA OPERACIJU

Cilj augmentacijske mamoplastike je podići samopoštovanje žene povećanjem i poboljšanjem izgleda dojki.

Da bi se operativni zahvat uopće mogao realizirati, potrebna je odgovarajuća procjena psihofizičkog statusa pacijentice.

Kod pacijentica do 40 godina starosti koje će se podvrgnuti operativnom zahvatu povećanja grudi, preporučuje se ultrazvučni pregled dojki. Kod pacijentica starijih od 40 godina, sugerira se mamografija (rendgensko snimanje grudi). Ukoliko mamografija nije nikad rađena kod osobe preko 40 godina, ona je obavezna. Ponekad je potrebno uraditi obje procedure.

Kada se na osnovu evaluacije pacijenta donese odluka o operativnom zahvatu prije izvođenja procedure, krucijalno za uspjeh je adekvatno planiranje. Uključuje izbor najadekvatnijeg implantata, planirane incizije i mjesta postavljanja implantata.

Cilj odabira specifičnog implantata za određenog pacijenta je izazov u cilju optimalnog sklada fizičkog statusa (anatomije) pacijentice i krajnjeg estetskog rezultata augmentacijske mamoplastike.

Implantati mogu biti teksturirane (hrapave) i glatke površine.

Punjenje implantata može biti fiziološkom otopinom ili silikonskim gelom različite kohezivnosti. Dostupni su i kombinirani implantati sa dvostrukim punjenjem (unutrašnji lumen punjen sa fiziološkom otopinom, vanjski sa silikonskim gelom).

Anatomski i okrugli oblik implantata sa različitim projekcijama (niska, srednja, visoka i ekstra visoka) su dostupni u cilju najpovoljnije rekonstrukcije.

Implantati imaju različitu veličinu, zavisno od proizvođača: od 120 do 800 ml.

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Operacija u trajanju od 75 minuta, sa bezbolnim postoperativnim tokom, čini pacijenticu krajnje zadovoljnom.

Operativni zahvat se može uraditi u lokalnoj anesteziji u kombinaciji sa analgosedacijom. Većina hirurga preferira opću anesteziju da bi se mogli koncentrirati na operativni zahvat.

Hirurški rez za pravljenje prostora (“džepa”) za postavljanje implantata može biti inframamarni, periareolarni, transaksilarni i transumbilikalni.

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

POSTOPERATIVNA NJEGA

Već tri sata nakon buđenja pacijentica može na kućno liječenje, naravno, ukoliko tako želi. No, ponudi joj se i hospitalizacija - bolnički tretman u trajanju od 24 sata, što je dovoljno za otpuštanje na kućno liječenje, jer nakon toga vremena pacijentica se može brinuti sama o sebi ukoliko želi apsolutnu privatnost u svom domu.

Par sati nakon završenog operativnog zahvata preporučuje se previjanje radi kontrole eventualnog hematoma. Na prvom previjanju se oblači specijalno dizajniran grudnjak i preporučuje njegovo nošenje 3 do 4 sedmice.

Postoperativni tok je bezbolan. Rezultat operacije čini pacijenticu krajnje zadovoljnom, ona po staje samouvjerenija, sigurnija i otvorenija u društvu.

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Postoji, kao i kod svakog hirurškog zahvata, mogućnost komplikacija kao što su krvarenje, infekcija, hipertrofični ožiljak ili keloid, te reakcija na anestetike. Nakon operacije ostaju ožiljci na tipičnom mjestu (u ovisnosti o tipu operativnog zahvata) koji se mogu prekriti grudnjakom ili kupaćim kostimom

 

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o operaciji povećanja grudi i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - operacije grudi

Pitanja i odgovori - operacije grudi

 

CIJENA

Cijena svakog operativnog zahvata u našoj poliklinici zavisi od komplikacije operacije i određuje se u dogovoru sa pacijentom. 

Okvirne cijene svake operacije možete pronaći u cjenovniku na našem web site-u. 

Cijena svakog zahvata uključuje: preoperativne konsultacije sa našim doktorima, operaciju u lokalnoj ili općoj anesteziji, sve postoperativne kontrole i previjanja, vađenje šavova te dodatne kontrole do 3 mjeseca nakon zahvata.

 

KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete razumnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

 

 

 

Contact Info

Addresa:
Himze Polovine br. 39, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Telefon: +387 33 556 556

Fax: +387 33 556 555

Email:
informacije@karabeg.com