Operacija nosa

Rhinoplastica, (engl. rhinoplasty), jedna od težih i češćih operacija iz domena estetske hirurgije, je procedura u kojoj male, hirurški napravljene, promjene u anatomiji nosa mogu bitno uticati na izgled nosa i lica u cjelini. Cilj rinoplastike je harmoničan odnos s drugim strukturama lica (brada, čelo, jagodice). Ne preporučuje se prije napunjenih 15,5 godina života.

Ne smijemo zaboraviti da osim važne estetske i dominantno personalne karakteristike, nos predstavlja i važan organ mirisa i glavni organ disanja. i da je funkcija disanja najčešće narušena. Što pacijent ne mora, ali hirurg bi morao da uoči i prezentira pacijentu.

 

KANDIDATI

Razlozi za operaciju nosa su uglavnom estetske ili funkcionalne prirode. Većina pacijenata koji zahtijevaju estetsku operaciju nosa jednostavno traži poboljšanje veličine i oblika nosa. Najčešće, pacijent zahtijeva smanjenje veličine, djelimično ili kompletnog nosa.

 

PLANIRANJE I PRIPREME ZA OPERACIJU

Pažljivo uzimanje anamneze (ranija trauma ili hirurški zahvat na nosu, bolesti nosa npr. krvarenja - epistaxis, poremećaj disanja, mirisa itd.) snažno utiče na modifikaciju operativnog zahvata u skladu sa individualnom situacijom. Klinički se moraju dobro ispitati nosni skelet (kost i hrskavice) i mekotkivni pokrov (kvalitet kože).

Ispitivanje uključuje pregled nosnog septuma (devijacija, perforacija) i nosnih školjki (osobito donje). Pažnja se usmjerava na eventualne kliničke znakove alergijskih upala nosne sluznice, korištenja nazalnih lijekova ili zloupotrebe određenih supstanci (droga).

Neophodno je potpuno shvatanje psihološkog, funkcionalnog i estetskog statusa pacijenta da bi se procijenilo da li je njegovo očekivanje realno.

Prije bilo kojeg hirurškog zahvata potrebno je prestati s uzimanjem preparata protiv bolova i to iz skupine protuupalnih lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin, itd.). Ovo je jedan od veoma važnih faktora u pripremi pacijenata za operaciju, jer na taj način sprećavamo eventualno neželjena krvarenja i hematome (krvne podljeve) za vijeme i poslije operacije.

Također, važno je upozoriti pacijente na prestanak pušenja, najmanje dvije do tri sedmice prije operacije.

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Indikacija za operativni zahvat može biti estetska, funkcionalna i funkcionalno-estetska.

Estetska indikacija (rhinoplastica)

Većina pacijenata koji žele korektivni zahvat na nosu, zahtijevaju poboljšanje veličine (najčešće smanjivanje) i oblika nosa kao dominantno personalne karakteristike.

Funkcionalna indikacija (septoplastica)

Funkcija disanja je kod pacijenata koji traže operaciju nosa najčešće narušena zbog iskrivljene nosne pregrade (Slika 2.) ili hipertofije (obično) donje nosne školjke. Pacijent može da ne registruje otežano disanje, ali hirurg obavezno mora dijagnosticirati i prezentirati pacijentu uzrok otežanog disanja i način operativnog rješavanja problema.

Funkcionalno-estetska indikacija (septorhinoplastica)

Najčešće je indicirana operacija iz estetskih i funkcionalnih razloga koja uključuje ispravljanje nosnog septuma, ponekad uz turbinek-tomiju (odstranjenje donje nosne školjke) ili

Cilj operativnog zahvata je da se dobije prirodan i neoperirani izgled nosa koji se uklapa u fizionomiju lica.

Operacija se radi najčešće u općoj anesteziji, rjeđe u kombinaciji analgosedacije i lokalne anestezije.

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

 

POSTOPERATIVNA NJEGA

Bolničko liječenje nije neophodno. Četiri sata nakon operativnoga zahvata pacijentu je dozvoljeno da ide kući ali može ostati do 24 h na hospitalnom liječenju.

Tamponada nosa traje do 6 dana u slučaju septoplastike i/ili lateralnih osteotomija. Gips ili druga vrsta imobilizacije, u slučaju da se rade lateralne ostotomije, je u trajanju do 10 dana.

Konci intranazalno se ne odstranjuju pošto su resorptivni. Skidanje nekoliko konaca na bazi nosa, ako se koristi tzv. otvorena tehnika, uradi se od 5. do 7. postoperativnog dana.

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Operativni zahvat rinoplastike nosi rizik za komplikacije; iste nema samo hirurg koji ne operira.

Pacijentovo zadovoljstvo je najčešća konsekvenca operativnog zahvata. Određeni broj pacijenata (5-10%, ovisno o autoru) zahtijeva dodatni minorni operativni zahvat koji se učini često u lokalnoj anesteziji.

 

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o operaciji nosa i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - Operacija nosa

Pitanja i odgovori - Operacija nosa

 

CIJENA

Cijena svakog operativnog zahvata u našoj poliklinici zavisi od komplikacije operacije i određuje se u dogovoru sa pacijentom. 

Okvirne cijene svake operacije možete pronaći u cjenovniku na našem web site-u. 

Cijena svakog zahvata uključuje: preoperativne konsultacije sa našim doktorima, operaciju u lokalnoj ili općoj anesteziji, sve postoperativne kontrole i previjanja, vađenje šavova te dodatne kontrole do 3 mjeseca nakon zahvata.

 

KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete konačnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

 

 

 

Contact Info

Addresa:
Himze Polovine br. 39, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Telefon: +387 33 556 556

Fax: +387 33 556 555

Email:
informacije@karabeg.com