Operacija ušiju

Otoplastika (engl. otoplasty) je estetska korekcija, uobičajeno odstojećih ili “klempavih” ušiju. Ušna školjka ljudi ima prvenstveno estetsku funkciju. Poremećaj koji rezultira odstojećim ušima, sa povećanjem ugla između conchae i scaphoidne fossae, dešava se u 6. mjesecu embrionalnog života.

 

KANDIDATI

Estetski deformitet koji je lako uočljiv i najčešći na listi zadirkivanja okoline je odstojeće uho. Roditelji dovode dijete u uzrastu od 1 do 2 godine zbog srama od odraslih, razočarani saznanjem da operativni zahvat nije indikovan do starosne dobi od minimalno 5 godina. Stariju djecu roditelji dovode zbog zadirkivanja, obično vršnjaka, uvjereni da svoju djecu spašavaju emocionalnog stresa, kojeg su veoma često i sam pretrpjeli u životu.

Mada se operativni zahvat može izvesti i ranije (bez negativnog uticaja na rast uha), općenito prihvaćen stav je da se ne radi kod djeteta mlađeg od 5 godina da bi se smanjila mogućnost komplikacija. Naime, do recidiva protruzije može doći zbog anatomskih karakteristika hrskavice (mekša i savitljivija) kod djece mlađe od 5 godina.

 

PLANIRANJE I PRIPREME ZA OPERACIJU

Za dobivanje estetski prihvatljivog i dugotrajnog rezultata od najveće važnosti je da se izanaliziraju nedostaci na ušima prije same operacije. Ovo dozvoljava hirurgu da prilagodi operativnu tehniku konkretnom slučaju i izabere adekvatnu svojim sposobnostima.

•  Potrebno je ustanoviti razlog zbog kojeg pacijent dolazi na konsultaciju. Kada su pacijenti mala djeca, potrebno je utvrditi stepen zabrinutosti roditelja i uvjeriti se u njihovo adekvatno anticipiranje rezultata i mogućih problema.

•  Psihološka procjena pacijenata i/ili roditelja male djece je važna, ponekad u suradnji sa psihologom. Najvažnije je isključiti dismor-fobiju kod odraslih pacijenata. Odstojeće uši mogu biti izvor teškog emocionalnog i psihološkog distresa pacijenata različite dobi a najčešće kod mlađe školske djece.

•  Hirurška korekcija je determinirana ste-penom deformiteta. Stoga je analiza pa-toanatomije odstojećeg uha od krucijalne važnosti za vrstu operativnog zahvata koji može biti jednostavan (ekscizija viška kože i minimalno hrskavice) ali i veoma složen (ekscizija kože i hrskavice, incizije hrskavice određene zone, oslabljivanje hrskavice osobito lateralne-prednje strane incizijom ili “raspom”, fiksiranje hrskavice za masto-idnu fasciju itd.).

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Operativni pristup (hirurški rez) je iza uha. Ožiljak se nalazi u brazdi između stražnje strane uha i glave , minimalan je i teško se uočava. Pri pogledu sprijeda i sa strane , nije ga moguće zamijetiti.

Operacija se radi kod djece iznad 10 godina i odraslih u lokalnoj anesteziji a kod mlađih od 10 godina u opštoj anesteziji.

Može se koristiti i analgosedacija (''light'' anestezija) u bilo kojoj životnoj dobi. Operacija traje 60-75 minuta. Pacijent isti dan po operaciji odlazi kući. Hospitalizacija nije potrebna.

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

 

POSTOPERATIVNA NJEGA

Hospitalizacija nije potrebna. Pacijent se otpušta na kućno liječenje:

•    Pola sata nakon operativnog zahvata, ukoliko je rađen u lokalnoj anesteziji;

•    Dva sata nakon zahvata, ako je urađen u analgosedaciji;

•    Šest sati nakon operativnog zahvata u općoj anesteziji.

U svakom slučaju se preporučuje da pacijent bude pod kontrolom odgovorne osobe nakon otpusta na kućno liječenje najmanje 12h.

Nakon prvog previjanja pacijent se ostavlja bez zavoja. Elastična traka se strogo preporučuje dvije, a sugerira dodatne dvije nedjelje za vrijeme spavanja da bi se održala tenzija koja je napravljena hirurški. Konci se skidaju 10. postoperativnog dana.

 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Najneugodnija i najčešća komplikacija jeste rezidualni deformitet. Drugim riječima, vraćanje, kompletno ili djelomično u ranije prijeoperativno stanje. Govorimo o nezadovoljavajućem estetskom rezultatu.

Rezidualni deformitet je ovisan o tehnici koja se koristi ali i vještini hirurga.

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o operaciji ušiju i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - Operacija ušiju

Pitanja i odgovori - Operacija ušiju

 

CIJENA

Cijena svakog operativnog zahvata u našoj poliklinici zavisi od komplikacije operacije i određuje se u dogovoru sa pacijentom. 

Okvirne cijene svake operacije možete pronaći u cjenovniku na našem web site-u. 

Cijena svakog zahvata uključuje: preoperativne konsultacije sa našim doktorima, operaciju u lokalnoj ili općoj anesteziji, sve postoperativne kontrole i previjanja, vađenje šavova te dodatne kontrole do 3 mjeseca nakon zahvata.

 

KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete konačnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

 

Contact Info

Addresa:
Himze Polovine br. 39, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Telefon: +387 33 556 556

Fax: +387 33 556 555

Email:
informacije@karabeg.com