Ožiljci

Svako narušavanje integriteta kože ima za posljedicu stvaranje ožiljka. Ožiljci nastaju nakon povreda, opekotina i hirurških intervencija. Mogu biti manje ili više uočljivi. Sve osobe ne pokazuju istu sklonost ka stvaranju ožiljaka. Postoje i neke regije tijela sa većim rizikom od nastanka grubih (keloidnih) ožiljaka, npr. sternalna (na grudnoj kosti) regija, rame itd.

 

KANDIDATI

Svaki pacijent koji nakon fizičke povrede, opekotina, akni i sl. posjeduje ožiljke na tijelu koji mu smetaju funkcionalno (npr. Ožiljak na laktu koji ograničava pokrete ispružanja ili savijanja podlaktice) kandidat je za korekciju ožiljka.

Korekcija ožiljka koji predstavlja funkcionalni problem u vidu kontraktura (ograničenih pokreta) koje ometaju pokrete dijelova tijela npr. šaka, najčešće su uspješne na obostrano zadovoljstvo i hirurga i pacijenta. Korekcija ožiljka koji su u zoni estetike, predstavljaju poseban problem. Naime, nijedan hirurg nema čarobni štapić koji može izbrisati ožiljak.

 

OPERATIVNI ZAHVAT

Neoperativne metode liječenja: Kompresivni tretman, silikonski gel (posebno u zarastanju opekotina) , ubrizgavanje lijekova u ožiljak kao što je Kenalog 1x mjesečno 4-6 mjeseci. Dolazi u obzir i terapija laserom, hidroterapija i interferon.

Operativne metode: hirurško uklanjanje postojećeg ožiljka, dermoabrazija. U novije vrijeme u upotrebi je samoljepljivi flaster od silikonskog gela kojim se rana pokriva nakon skidanja konaca i primjenjuje se 3-6 mjeseci. Nema efekta u tretmanu starih ožiljaka.

Za ožiljke nastale nakon operacije i povreda nema potpunog rješenja. Hirurškim metodama i raznim preparatima zarasle rane mogu da se ublaže, ali rjetko da se potpuno brišu. U medicini ne postoji hirurška tehnika koja može ožiljak da učini nevidljivim. Ožiljak je u početku crven i to crvenilo se održava 6-12 mjeseci.

 

REZULTATI

Da bi vidjeli rezultate operacije, savjetujemo da  posjetite našu galeriju gdje su prikazane fotografije naših pacijenata prije i poslije operacije.

Rezultati naših operacija

POSTOPERATIVNA NJEGA

Kao i kod svih ožiljaka, tako i nakon face liftinga, abdominoplastike, blefaroplastike, zahvata na grudima itd. pacijentima preporučujemo da ne izlažu ožiljak direktnim sunčevim zracima u prvih 6 mjeseci do godinu dana.

Strogo se sugerira zaštita od ultraviolentnog zračenja uz izbjegavanje ekspozicije, pomoć zaštitnih krema sa visokim zaštitnim faktorom (jer UV zračenje nepovoljno djeluje na prebojenost) , izbjegavanja solarijuma u periodu do 1 godine od nastanka ožiljka, mehanička zaštita ožiljka (flasteri) , zaštita odjećom. Čim rana zaraste koriste se specijalne kreme za ožiljke 2-3 mjeseca da bi se postigao željeni rezultat.

 

VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko želite da saznate više o ovoj i sličnim operacijama, na našem web sajtu u rubrikama Vodič za pacijente i Pitanja i Odgovori možete pronaći dodatne infromacije.

Vodič za pacijente - Ožiljci


CIJENA

Cijena svakog operativnog zahvata u našoj poliklinici zavisi od komplikacije operacije i određuje se u dogovoru sa pacijentom. 

Okvirne cijene svake operacije možete pronaći u cjenovniku na našem web site-u. 

Cijena svakog zahvata uključuje: preoperativne konsultacije sa našim doktorima, operaciju u lokalnoj ili općoj anesteziji, sve postoperativne kontrole i previjanja, vađenje šavova te dodatne kontrole do 3 mjeseca nakon zahvata.


KONTAKTIRAJTE NAS

U Poliklinici Karabeg vjerujemo da dobar rezultat svih naših operacija počinje prvobitno sa kvalitetnim konsultacijama sa našim pacijentima.

Na osnovu vaše individualne anatomije i vaših estetskih ciljeva, napravit ćemo za vas nekoliko prijedloga koje ćemo zajedno razmotriti. Za vrijeme konsultacija upoznat ćemo vas sa prednostima i rizicima svake operacije i pomoći ćemo vam da donesete konačnu odluku.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za operaciju, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +387 33 556 556 i zakažite termin ili pošaljite upit na našu mail adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

 

 

 

Contact Info

Addresa:
Himze Polovine br. 39, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme:
Pon - Pet: 09:00 - 19:00h
Sub: 09:00 - 13:00h

Telefon: +387 33 556 556

Fax: +387 33 556 555

Email:
informacije@karabeg.com